A MURIT JOE COCKER! ARTISTUL SUFEREA DE O BOALA INCURABILA

JOE COCKER A MURIT

Cunoscutul cantaret de blues si rock Joe Cocker, in varsta de 70 de ani, a murit din cauza unei boli incurabile. Artistul britanic suferea de cancer la plamani, informeaza BBC. Potrivit impresarului artistului, citat de AFP, acesta a murit duminica seara, in Statele Unite.

Cantautorul, originar din Sheffield (nordul Angliei), a avut o cariera care a durat peste 40 de ani si care a inclus hituri precum “You Are So Beautiful” si “Up Where We Belong”.

Impresarul artistului, Barrie Marshall, a confirmat ca acesta a murit ca urmare a unei boli, pe care insa nu a precizat-o. Potrivit lui Marshall, Cocker a fost “pur si simplu unic” si “va fi imposibil de umplut golul pe care l-a lasat in inimile noastre”. 

Joe Robert Cocker s-a nascut pe data de 20 Mai 1944 la Sheffield, Yorkshire in Anglia si si-a inceput cariera muzicala sub numele Vance Arnold. Ziua lucra ca vatman de tramvai, iar seara canta rock si soul in puburile londoneze ca solist vocal al grupului `The Grease Band`.

In anul 1968 a inregistrat o versiune a hitului The Beatles, `With A Little Help From My Friends`. In luna noiembrie a aceluiasi an, cantecul a ajuns pe locul 1 in topul britanic.

In anul 1969, a scos pe piata albumul `With A Little Help From My Friends`, care a fost considerat de critica muzicala drept un disc de cinci stele. Joe a cantat pe album cateva compozitii proprii ca `Marjorine`, `Sandpaper Cadillac` sau `Something’s Coming On`, doua dintre compozitiile lui Bob Dylan `Just Like A Woman` si `I Shall Be Released` si un cover dupa `With A Little Help From My Friends`. Printre muzicienii de studio care l-au acompaniat s-au aflat Jimmy Page si Steve Winwood.

Cariera sa muzicala a luat insa amploare abia dupa aparitia pe scena `Festivalului de la Woodstock` din August 1969. Al doilea sau hit in Marea Britanie a fost un cover dupa compozitia lui Leon Russell `Delta Lady` iar albumul `Joe Cocker!` a atins statutul de disc de aur in Statele Unite. Albumul a continut si preluari ale unor cantece apartinand The Beatles, The Lovin’ Spoonfull, Bob Dylan, Leonard Cohen si Leon Russell.

In anul 1970, Joe Cocker a inregistrat o versiune proprie a hitului `The Letter` lansat de grupul `The Box Tops`, iar discul a devenit primul sau number 1 in topurile americane.

In anul 1970, Joe a inregistrat albumul `Mad Dogs & Englishmen` cu selectii din turneul in care a sustinut mai mult de 40 de concerte in Statele Unite. Albumul i-a adus cel de-al treilea disc de aur.

A urmat pentru arist o perioada mai putin fasta, in care a din cauza bauturii si a exceselor, Joe a cazut in uitare.

A mai intrat in topul american in anul 1975 cu piesa `You Are So Beautiful`, apoi in anul 1982 cu un duet cu Jennifer Warnes intitulat `Up Where We Belong`, tema principala a filmului `Officer and a Gentleman`.

Parasit de prieteni, Joe Cocker a gasit puterea de a reveni in forta la inceputul anilor ’90, cand cariera sa a fost practic relansata cu hituri precum `You Can Leave Your Hat On`, `Unchain My Heart`, `N’Oubliez Jamais`, `Summer In The City` sau `Could You Be Loved`. Versiunea originala a cantecului `Unchain My Heart` a fost lansata de Ray Charles in anul 1961. Cantecul a fost inregistrat de nu mai putin de 40 de artisti, iar versiunea lui Joe Cocker a aparut prima data pe albumul `Unchain My Heart` in anul 1987.