JOHN CAMPBELL, seful ISAF, a facut un BILANT POZITIV in momentul RETRAGERII NATO din Afganistan

Generalul american JOHN CAMPBELL, comandantul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate in Afganistan (ISAF), a facut duminica un bilant pozitiv al actiunii trupelor de lupta straine in aceasta tara, in momentul in care ele urmeaza sa se retraga dupa 13 ani de conflict si in pofida unei insurectii in continuare active a talibanilor.

“Impreuna i-am ridicat pe afgani din tenebre si din disperare si le-am dat speranta pentru viitor”, a spus generalul american John Campbell, duminica, la Kabul, in cursul unei ceremonii de incheiere a misiunii, potrivit declaratiilor postate pe contul Twitter al ISAF, citat de AFP.

Generalul Campbell, care se adresa soldatilor NATO reuniti duminica la cartierul general al ISAF pentru ceremonie, a adaugat:”Voi ati facut Afganistanul mai puternic si tarile noastre mai sigure”.

CITESTE SI: NATO se RETRAGE, OFICIAL, din AFGANISTAN dupa 13 ani de CONFLICT. Insurectia talibanilor continua 

“Sper ca sunteti mandri de impactul pozitiv pe care l-ati putut avea si veti continua sa il aveti asupra afganilor si a viitorului lor”, a mai spus el.

La 1 ianuarie, misiunea “Sprijin hotarat” pentru ajutorarea si formarea armatei afgane, cu un efectiv de 12.500 de persoane, va inlocui misiunea de lupta a ISAF, care a pierdut 3.485 soldati din 2001.

“Drumul de parcurs ramane dificil, dar vom triumfa”, a spus generalul Campbell. “Cu misiunea ‘Sprijin hotarat’, vom continua sa ii sustinem pe afgani”, a adaugat el.

La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a scris intr-un comunicat:”In acest sfarsit de an, ne terminam misiunea de lupta in Afganistan si vom deschide un nou capitol in relatiile noastre cu aceasta tara”.

“Datorita eforturilor remarcabile ale fortelor noastre, ne-am atins obiectivul pe care ni-l fixaseram. Noi am facut tarile noastre mai sigure, privandu-i pe teroristii internationali de un sanctuar”, a mai scris el. “Am facut Afganistanul mai puternic, lasand in loc forte solide de securitate, inexistente anterior”, a concluzionat el.

Sursa foto: afghanzariza.com