JOHN KERRY a mers la Moscova pentru a gasi ‘un NUMITOR COMUN’ cu LAVROV si PUTIN asupra SIRIEI

Secretarul de stat american, JOHN KERRY, spera ‘sa gaseasca un NUMITOR COMUN’ cu LIDERII RUSI in cadrul discutiilor de marti de la Moscova, intr-un efort vizand apropierea pozitiilor celor doua tari in problema SOLUTIONARII CONFLICTULUI DIN SIRIA, in cadrul unei vizite ce intervine in contextul pregatirilor pentru o posibila REUNIUNE INTERNATIONALA asupra Siriei, vineri, la New York, relateaza AFP.

‘Este benefic pentru intreaga lume, atunci cand natiuni puternice, cu o lunga istorie comuna, au capacitatea de a gasi un numitor comun. Sper ca astazi noi sa putem gasi o apropiere’, a afirmat Kerry, inaintea debutului intrevederii cu ministrul rus de externe, SERGHEI LAVROV, intr-o declaratie difuzata de televiziunea rusa.

Presedintii BARACK OBAMA si VLADIMIR PUTIN ‘au indicat in mod clar ca doresc sa gaseasca o cale de a merge mai departe cu privire la Siria si, de asemenea, de a rezolva criza ucraineana’, a declarat secretarul de stat american, care urmeaza sa aiba o intrevedere si cu presedintele rus in cursul dupa-amiezii.

CITESTE SI: RUSIA SPRIJINA AERIAN OFENSIVA OPOZITIEI IN SIRIA IMPOTRIVA STATULUI ISLAMIC

‘Chiar daca exista diferente intre noi, am fost capabili de a lucra in mod eficient pe probleme specifice’, a adaugat el, salutand rolul Moscovei in negocierile cu privire la dosarul nuclear iranian.

La randul sau, ministrul rus de externe, SERGHEI LAVROV, si-a exprimat speranta ca vizita omologului sau american la Moscova va fi una ‘constructiva’.

Washingtonul conteaza pe Rusia pentru a-l aduce pe presedintele sirian BASHAR AL-ASSAD, aliatul sau traditional, la masa negocierilor cu OPOZITIA SIRIANA in efortul de a pune capat razboiului civil, soldat cu peste 250.000 de morti si mai multe milioane de stramutati de la declansarea sa in 2011.

SUA si Rusia trebuie sa decida in mod oficial organizarea, foarte probabila, dar inca neconfirmata, a unei noi reuniuni internationale vineri la New York intre tarile care sprijina opozitia siriana si cele care sustin regimul sirian.

CITESTE SI: BARACK OBAMA, VIZITA LA PENTAGON: RETEAUA TERORISTA STAT ISLAMIC PIERDE TEREN SI VA FI DISTRUSA

‘Eu nu sunt in masura sa spun ca totul a fost decis 100%’, dar ‘cred ca puteti conta pe faptul ca intalnirea va avea loc’, a indicat luni, la Washington, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, ezitand sa confirme oficial desfasurarea acestei reuniuni inainte de discutiile lui Kerry la Moscova.

John Kerry a sosit luni seara in capitala rusa, dupa ce a participat la Paris la o reuniune la care au fost prezenti ministri de externe din 12 tari occidentale si arabe, intre care si ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

Sursa foto: AP