JONAH LOMU a MURIT! LEGENDA RUGBY-ului din NOUA ZEELANDA avea numai 40 de ani – VIDEO

JONAH LOMU a MURIT! JONAH LOMU, unul dintre cei mai mari jucatori din rugby din istorie, a MURIT marti seara la numai 40 de ani.

JONAH LOMU a fost gasit fara suflare in locuinta sa din Auckland. Doctorul sau a confirmat pentru presa neo-zeelandeza decesul sau: ”Familia si prietenii sai sint devastati. A fost ceva total neasteptat. JONAH LOMU si familia sa abia sosisera din Marea Britanie azi-noapte, iar el a murit in aceasta dimineata, in jurul orei 9 (n.r – marti, ora 22:00 in Romania)”.

JONAH LOMU fusese ambasadorul Heineken la Cupa Mondiala de rugby, cistigata de Noua Zeelanda la inceputul lunii noiembrie.

In 1996, JONAH LOMU a fost diagnosticat cu sindromul nefrotic, un stadiu evolutiv al unor afectiuni renale sau extrarenale care poate determina insuficienta renala. JONAH LOMU a recunoscut ulterior ca stia de problemele sale inca din timpul Cupei Mondiale din 1995, insa a tinut totul secret.

JONAH LOMU a renuntat la sport abia in 2002, iar un an mai tirziu avea nevoie de dializa de trei ori pe saptamina. In vara lui 2004, JONAH LOMU a fost operat, iar un an mai tirziu revenea deja pe teren. Evolutiile sale nu au mai fost insa la acelasi nivel si, in 2007, JONAH LOMU s-a retras definitiv dupa ce nu a fost selectionat pentru Cupa Mondiala.

In 2011, organismul sau a inceput sa respinga transplantul, iar JONAH LOMU avea nevoie de inca o operatie. Ajunsese din nou la dializa, de 3 ori pe saptamina cite 6 ore!

JONAH LOMU a vorbit despre problemele sale de sanatate, iar visul sau era sa fie alaturi de copiii sai, Bradley (6 ani) si Dhyreille (5 ani), pina se vor face mari. ”Telul meu este sa traiesc pina cind baietii vor ajunge la 21 de ani. Nu exista garantia ca se va intimpla asta, dar pe asta ma concentrez. E un lucru pe care orice parinte il vrea. Tatal meu a murit tinar si asta te face sa te gindesti”, spunea JONAH LOMU pe 29 august.

JONAH LOMU e considerat “primul superstar din rugby-ul modern”, fiind urmat de nume precum Jonny Wilkinson, Bryan Habana, Tana Umaga, Richie McCaw sau Dan Carter. Marele comentator Bill McLaren spunea despre el ca “e la fel de greu de placat ca o masa de snooker”.

“Tineti minte, rugby-ul e un sport de echipa. Vreau ca toti 14 sa-i pasati balonul lui JONAH” scrisoare anonima trimisa catre NZ inaintea semifinalei de CM cu Anglia, 1995

JONAH LOMU

A participat la doua editii de CM, vicecampion mondial in 1995

63 de selectii, a semnat 185 de puncte in selectionata All Blacks

Recordul eseurilor la CM de rugby, 15, la egalitate cu Bryan Habana (Africa de Sud)

Introdus in Hall of Fame-ul rugby-ului mondial in 2007

Numit de The Guardian cel mai bun jucator din istoria Cupei Mondiale de Rugby (2015).

Sursa text: gsp