JOSEPH BLATTER ar putea fi AUDIAT de justitia elvetiana

Mai multi membri ai Comitetului executiv al Federatiei Internationale de Fotbal sunt chestionati de justitia elvetiana, care l-ar putea chema la AUDIERI, pe viitor, si pe presedintele FIFA, JOSEPH BLATTER, a declarat duminica, pentru AFP, un purtator de cuvant al Procurorului general elvetian, potrivit Agerpres.

“Biroul Procurorului general ii audiaza pe membrii Comitetului executiv al FIFA care au votat in 2010 (pentru atribuirea CM din 2018 si 2022 Rusiei, respectiv Qatarului — n.red), se afla in continuare aici si nu sunt rezidenti elvetieni”, a declarat Andre Marty, purtatorul de cuvant al Ministerului Public din Tara cantoanelor.

Citeste si: SEPP BLATTER a fost REALES PRESEDINTE al FIFA, dupa ce printul ALI s-a RETRAS din CURSA. REACTIA lui BLATTER. UPDATE

Responsabilii FIFA care indeplinesc aceste trei criterii sunt in numar de sapte: Issa Hayatou (Camerun, presedintele CAF), Angel Miguel Villar Llona (Spania), Michel D’Hooge (Belgia), Senes Erzik (Turcia), Marios Lefkaritis (Chipru), Hany Abo Rida (Egipt) si Vitali Mutko, actualul ministru rus al Sportului.

Justitia elvetiana acorda prioritate in aceste AUDIERI oficialilor rezidenti in afara Elvetiei, pentru ca acestia au fost prezenti la Zurich, cu ocazia Comitetului executiv, care a avut loc in acest weekend, dupa o saptamana care FIFA a fost puternic zdruncinata de scandalul de coruptie declansat de autoritatile americane.

Ceilalti trei membri actuali ai Comitetului executiv care au votat in 2010 traiesc in Elvetia: JOSEPH BLATTER, presedintele FIFA, Jereme Valcke, secretarul general al Federatiei Internationale de Fotbal, si MICHEL PLATINI, presedintele UEFA.

Purtatorul de cuvant al justitiei elvetiene a precizat ca oficialii FIFA au fost chestionati in calitate de “persoane susceptibile de a furniza informatii” in ancheta penala privind atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 si 2022, fara sa faca insa alte precizari.

Aceasta ancheta a fost deschisa in urma cu doua saptamani, in baza unei plangeri a FIFA. Existenta anchetei a fost dezvaluita saptamana aceasta, declansarea scandalul de coruptie.

Citeste si: Organizatorul Cupei Mondiale 2010 a RECUNOSCUT ca a platit ZECE MILIOANE de dolari Federatiei Internationale de Fotbal

Chestionat in legatura cu situatia lui JOSEPH BLATTER, reales vineri pentru un al cincilea mandat in fruntea FIFA, purtatorul de cuvant a raspuns: “Presedintele FIFA nu va fi audiat in aceasta faza. Daca va fi nevoie, el o va putea face pe viitor”.

O alta ancheta care vizeaza FIFA este initiata de justitia americana. In acest caz, sapte responsabili ai Federatiei internationale au fost arestati miercuri, in hotelul lor din Zurich, cu doua zile inaintea debutului Congresului de alegeri. Toti cei sapte refuza in continuare sa fie extradati in Statele Unite, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Oficiului federal pentru justitie, Folco Galli.

Sursa foto: rfi.ro