JUAN CARLOS, regele SPANIEI, a abdicat! Printul FELIPE va prelua tronul

JUAN CARLOS, regele SPANIEI, a ABDICAT dupa patru decenii de domnie. Motivul pentru care regele SPANIEI a renuntat la tron este legat de scandalul in care este implicata INFANTA CRISTINA, dar si problemele de sanatate pe care le are JUAN CARLOS.

Printul FELIPE, fiul lui JUAN CARLOS, va lua locul tatalui sau. Anuntul a fost facut public, luni, de premierul MARIANO RAJOY.

Regele JUAN CARLOS a declarat ca reprezinta cel mai bun moment ca sa renunte la TRON, care va reveni fiului sau, FELIPE, printul de ASTURIA. Anuntul REGELUI SPANIEI a fost facut pe fondul problemelor persistente de sanatate, JUAN CARLOS fiind operat de nu mai putin de 19 ori in ultimii ani, pentru diferite afectiuni.

Citeste si: Juan Carlos al Spaniei a fost “lovit” de criza!

JUAN CARLOS, in varsta de 76 de ani, care a urcat pe tron la moartea lui FRANCISCO FRANCO, in noiembrie 1975, si-a construit popularitatea conducand tranzitia in Spania catre democratie, dupa care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sanatate si scandaluri,  cel mai rasunator fiind cel in care este implicat INFANTA CRISTINA si sotul ei.

Citeste si: Infanta Cristina, fiica regelui Spaniei, inculpată pentru frauda fiscala si spalare de bani 

Seful Guvernului spaniol, premierul MARIANO RAJOY, a convocat “un Consiliu de Ministri extraordinar” marti. In vederea acestui proces de ABDICARE va fi “necesar sa fie aprobata o lege organica”, a subliniat el. “Sper ca, intr-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol sa aprobe nominalizarea ca rege” a printului FELIPE, in varsta de 46 de ani, a adaugat MARIANO RAJOY.

Regele JUAN CARLOS “a fost cel mai mare promotor al democratiei noastre”. El este “cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate”, a adaugat premierul MARIANO RAJOY.

Popularitatea lui JUAN CARLOS a explodat in 1981 cand, in contextul unor reforme pentru democratizarea tarii, mai multi ofiteri spanioli au incercat sa dea o lovitura de stat, in timpul unui discurs al regelui in Parlamentul spaniol.

In timp ce toti parlamentarii spanioli s-au aplecat si s-au ascuns sub banci, atunci cand militarii au patruns in sala si s-au tras cateva focuri de arma, tanarul rege al Spaniei a fost singurul care a ramas in picioare.

Ultimii ani de domnie a regelui JUAN CARLOS au stat sub semnul mai multor scandaluri in care au fost implicati membri ai familiei regale, care au contribuit la o scadere de popularitate a persoanei sale, astfel incat un sondaj recent arata ca aproximativ doua treimi dintre spanioli isi doreau abdicarea sa.

Cea mai grea lovitura a venit atunci cand a doua sa fiica, INFANTA CRISTINA, si sotul ei, Inaki Undangarin, au devenit obiectul unei anchete privind deturnarea de bani din fonduri publice, la sfarsitul anului 2012.

Sursa foto: vanguardia.es