Judecatoarea Florita Bolos, retinuta de procurorii DNA pentru luare de mita

KLAUS IOHANNIS l-a ELIBERAT din functie pe judecatorul PETRU RUS, CONDAMNAT definitiv pentru CORUPTIE

Judecatoarea Florita Bolos de la Judecatoria Ineu, judetul Arad, a fost retinuta de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), dupa ce a fost prinsa in flagrant in timp ce primea mita pentru ca in schimb sa pronunte o hotarare civila favorabila persoanei respective. Judecatoarea urmeaza sa fie prezentata Curtii de Apel Timisoara cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Judecatoarea este acuzata de luare de mita in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in scopul ascunderii comiterii infractiunii de luare de mita. In acelasi dosar este acuzata de complicitate Ana Maria Manguci, mediator, potrivit unui comunicat al DNA.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada 17 ianuarie – 10 iunie, inculpata Bolos, in calitate de judecator, a pretins si primit, in mai multe transe, de la doua persoane, suma totala de 13.000 lei si 5.500 euro, pentru ca in schimb sa pronunte o hotarare civila favorabila uneia dintre cele doua persoane, prin care se asigura transferul pe cale judiciara a dreptului de proprietate asupra unor terenuri.

“Anterior, judecatoarea instruise persoana beneficiara a hotararii civile asupra documentelor pe care trebuie sa le procure pentru a declansa procese cu proprietarii unor terenuri despre care persoana afirma ca intentiona sa le achizitioneze, in asa fel incat sa se evite procedura legala, notariala si sa se creeze un presupus conflict juridic cu partile contractante. In acest fel, persoana beneficiara urma sa fie exonerata de plata taxelor si onorariilor notariale si sa nu mai astepte efectuarea masuratorilor topografice a terenurilor dobandite, terenuri neintabulate in cartea funciara si evidentiate doar in titlurile de proprietate”, se arata in comunicat.

Avand in vedere ca cererile de chemare in judecata au fost inregistrate la trei complete diferite, inculpata Bolos, cu ajutorul invinuitei Manguci, a formulat o precizare de actiune in numele cumparatorului, astfel incat aceste cereri sa fie repartizate pe completul magistratului.

In 6 iunie, in acord cu cele convenite, Florita Bolos a pronuntat o sentinta civila prin care a admis in totalitate cererea de chemare in judecata formulata in numele persoanei de la care primise o parte din suma de bani, in conditiile in care in dosar nu era indeplinita procedura de citare cu nici una din cele 12 parti din dosar.

Judecatoarea a primit luni 5.500 euro in scopul mentionat, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Avand in vedere calitatea de magistrat, la cererea procurorilor, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea, respectiv arestarea preventiva a acesteia.

La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul lucratorilor din structurile specializate in culegerea de informatii si ai Directiei Generale Anticoruptie.