Judecatorii si-au motivat decizia de a RESPINGE cererea de ELIBERARE CONDITIONATA a lui IOAN NICULAE

Magistratii Judecatoriei Gaesti au respins cererea de ELIBERARE CONDITIONATA din inchisoare a lui IOAN NICULAE, pe motiv ca, desi acesta a executat o treime din pedeapsa, timpul prea scurt petrecut de omul de afaceri in penitenciar nu a format instantei CONVINGEREA CA EL S-A INDREPTAT, relateaza Agerpres.

Judecatoria Gaesti a dat publicitatii marti motivele pentru care a respins pe 31 august cererea lui Ioan Niculae de ELIBERARE CONDITIONATA din Penitenciarul Gaesti, unde executa o pedeapsa de 2 ani si jumatate inchisoare, in dosarul “MITA LA PSD”.

In motivare, judecatorii arata ca Ioan Niculae are de executat 914 zile de inchisoare, iar fractia minima de o treime (aplicata persoanelor de peste 60 de ani) pentru a putea fi eliberat este de 304 zile.

Ioan Niculae a executat efectiv 139 de zile, la care se adauga 150 de zile ca urmare a faptului ca A SCRIS 5 CARTI si 16 zile reprezentand MUNCA PRESTATA in Penitenciarele Jilava si Gaesti. In total, in cazul lui Ioan Niculae se iau in considerare 305 zile executate.

Judecatoria Gaesti atrage insa atentia ca indeplinirea fractiei de o treime NU ATRAGE AUTOMAT SI ELIBERAREA CONDITIONATA, fiind necesara indeplinirea cumulativa a dispozitiilor art. 59 din vechiul Cod penal.

CITESTE SI: CEREREA DE ELIBERARE CONDITIONATA A LUI IOAN NICULAE A FOST AMANATA

“Legat de cea de-a doua conditie — sa dea DOVEZI CA S-A INDREPTAT SI CA SE POATE INTEGRA IN SOCIETATE — timpul scurt petrecut de condamnat in penitenciar nu a format convingerea instantei ca scopul preventiv si educativ al pedepsei aplicate a fost atins. (…) Este de observat ca, fata de durata pedepsei de 2 ani si 6 luni, perioada efectiv executata este mult prea mica, nefiind oportun, la acest moment, sa se dispuna liberarea conditionata. Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca pedeapsa are si caracter represiv, respectiv tocmai izolarea de societate a celui condamnat pentru o perioada de timp, ce variaza in functie de criteriile de individualizare a pedepsei “, se arata in motivare.

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, pe 2 aprilie, la doi ani si sase luni inchisoare cu executare, iar fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila Gheorghe Bunea Stancu a primit trei ani inchisoare cu executare, in dosarul “Mita la PSD”.

Ioan Niculae, actionar principal al grupului Interagro SA, este acuzat de COMPLICITATE LA FALS IN INSCRISURI sub semnatura privata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al Organizatiei Judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala desfasurata la sfarsitul anului 2009 pentru sustinerea candidatului PSD Mircea Geoana.

Sursa foto: romaniacurata