JUDECATORII solicita CSM sa apere INDEPENDENTA justitiei de posibila influenta a SRI

Judecatorii solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa apere independenta justitiei de posibila influenta a Serviciului Roman de Informatii (SRI), potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).

“Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, alaturi de un grup de judecatori, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa apere independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila a implicarii Serviciului Roman de Informatii in actul de justitie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetatenilor indoieli temeinice cu privire la impartialitatea si implicit corectitudinea actului de justitie”, releva sursa citata.

Potrivit acesteia, solicitarea judecatorilor vine in contextul in care seful Directiei juridice a SRI, Daniel Dumbrava, afirmat ca instantele de judecata sunt “camp tactic” pentru SRI.

CITESTE SI: LAURA CODRUTA KOVESI: NU CRED CA EXISTA OFITERI ACOPERITI IN DNA

Potrivit UNJR, asemenea afirmatii sunt de o “gravitate fara precedent” si “aduc grava atingere atat aparentei de impartialitate a judecatorilor, cat si independentei ca atare a sistemului judiciar, starnind deja profunde ingrijorari in randul magistratilor”, se arata in scrisoarea trimisa Plenului CSM.

Legea spune ca CSM “are dreptul si obligatia de a se sesiza si din oficiu pentru a apara judecatorii si procurorii impotriva oricarui act care le-ar putea afecta independenta sau impartialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea”, iar situatia de fata o cere.

UNJR a reamintit in scrisoare ca, intr-o situatie similara, ca principiu, de implicare a serviciilor secrete in campul de activitate al justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii italian a adoptat, pe 4 iulie 2007, cu unanimitate de voturi, o rezolutie in care a subliniat ca astfel de interferente au ca efect intimidarea si pierderea credibilitatii magistratilor.

CITESTE SI: JUDECATORII solicita CSM sa VERIFICE existenta de OFITERI ACOPERITI in JUSTITIE

Potrivit UNJR, SRI are un rol bine determinat in desfasurarea unui proces judiciar, limitat la sprijinul tehnic acordat structurilor de parchet in faza de urmarire penala a unui dosar. Sprijinul SRI se finalizeaza in momentul sesizarii instantei.

“Considerarea instantelor de jucata ca fiind ‘camp tactic’ al SRI, precum si acceptarea prezentei Serviciului in acest ‘camp tactic’ pana la solutionarea definitiva a cauzei inseamna acceptarea posibilitatii ca aceasta institutie sa actioneze cu mijloace obscure asupra actorilor procesului judiciar, inclusiv procuror sau judecator”, se spune in scrisoare.

De asemenea, Dumitru Dumbrava a afirmat ca maniera de lucru a SRI angreneaza alaturi de procurori si judecatori.

“Aceasta exprimare denota pur si simplu o neintelegere a notiunii de independenta a justitiei”, afirma judecatorii in scrisoare. in pronuntarea hotararii judecatorul nu este si nu trebuie sa fie angrenat alaturi de nimeni.

Ipoteza de la care pleaca SRI ca toti judecatorii sunt coruptibili si trebuie urmariti “nu este doar jignitoare, aruncand un blam general asupra onestitatii judecatorilor, ci, chiar mai ingrijorator, creeaza o presiune evidenta asupra magistratilor”, releva sursa citata.

Potrivit acesteia, orice exces al unei autoritati in detrimentul alteia tulbura echilibrul institutional.

“Astfel de declaratii venite din partea unei persoane cheie din conducerea SRI pot crea aparenta unei lipse de independenta din partea magistratilor, motiv pentru care CSM este solicitat sa intervina pentru ‘a apara independenta justitiei si a magistratilor fata de suspiciunea rezonabila ca Serviciul Roman de Informatii este implicat si influenteaza actul de justitie dincolo de limitele legii”, se mai arata in comunicat.

Sursa foto www.avocatura.net