TONI GREBLA A DEMISIONAT DE LA CURTEA CONSTITUTIONALA. UPDATE

Judecatorul CCR TONI GREBLA a ajuns, miercuri dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Capitala, acolo unde isi va consulta dosarul si va fi audiat de procurorii anticoruptie. DNA a solicitat, marti, aviz pentru ARESTAREA PREVENTIVA  a magistratului Curtii Constitutionale (CCR).

UPDATE 15.20: TONI GREBLA a declarat imediat dupa ce si-a prezentat DEMISIA de la CCR ca: “Niciun coleg de la CCR nu mi-a cerut sa DEMISIONEZ, insa am ales sa fac acest pas din cauza presiunii. Actul DEMISIEI a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instantei”.

UPDATE 14.55: TONI GREBLA A DEMISIONAT DE LA CURTEA CONSTITUTIONALA, se arata intr-un comunicat al CCR. Grebla s-a prezentat miercuri la sediul CCR si a anuntat plenul institutiei ca renunta la functia de judecator. In acest moment nu mai este necesar avizul Senatului referitor la solicitarea procurorilor DNA care ramane fara obiect. 

Astfel, TONI GREBLA ar putea fi chemat in orice moment la o noua serie de audieri, ulterior, fiind foarte probabil, ca procurorii anticoruptie sa solicite ARESTAREA PREVENTIVA  a fostului judecator al CCR.

“Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ. Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală”, a transmis Curtea.

În plus, în ciuda demisiei lui Toni Greblă, CCR “subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie”.

UPDATE 12.30: “Imi voi lua o perioada in care voi medita cu privire la activitatea anterioara la Curtea Constitutionala. Dupa cum stiti, ma aflu in concediu si nu particip la activitatea Curtii, tin prea mult la prestigiul Curtii ca sa contribui la fragilitatea activitatii CCR”, a precizat fostul senator PSD la iesirea de la DNA.

Intrebat daca ar fi intemeiata arestarea sa preventiva, in contextul in care acuzatiile DNA vizeaza fapte comise in ultimii cinci ani, Toni Grebla nu a oferit un raspuns clar. “Ultimul lucru pe care vi-l spun acum este ca nu am delapidat, nu am bagat mana in banii publici, acuzele mele tin mai mult de un anume tip de comportament pe care l-am asumat, ca nu pot sa ma dezic de el”, a mentionat Grebla, facand referire la relatia pe care o are cu finul sau, omul de afaceri rrom Ion Bircina.

Legat de un posibil denunt formulat de Viorel Hrebenciuc impotriva sa, Toni Grebla a declarat ca procurorii DNA i-au spus ca “nu exista niciun denunt de la nicio persoana, inclusiv de la Hrebenciuc”.

Stire initiala

Inainte de intrarea in sediul institutiei, TONI GREBLA a declarat jurnalistilor prezenti ca nu stie nimic. “Nu stiu nimic. Majoritatea informatiilor le-am aflat prin intermediul presei, prin intermediul careia am senzatia ca sunt deja judecat. Am venit sa vad de ce anume sunt acuzat si apoi voi putea declara mai multe”.

CITESTE SI: REFERAT: Toni Grebla a intervenit in interesul finului, Ion Bircina, la sefi ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si ai complexelor Turceni si Rovinari 

Procurorii anticoruptie au extins acuzatiile in cazul judecatorului constitutional TONI GREBLA si cer avizarea arestarii sale si pentru ca l-ar fi favorizat pe patronul Ultex, urmarit penal, caruia i-ar fi promis ca il va anunta daca este vreun “pericol”.

Procurorii DNA il acuza pe TONI GREBLA, pe langa savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, constituirea unui grup infractional organizat, si de FAVORIZAREA FAPTUITORULUI si folosirea in orice mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii daca este folosita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

CITESTE SI: TONI GREBLA, amenintare DURA la adresa directorului CE Oltenia: O sa am grija sa fii TERMINAT 

Sursa foto: adevarul.ro