Judecatorul STAN MUSTATA, trimis in JUDECATA

Procurorii DNA au dispus trimiterea in JUDECATA, in stare de arest preventiv, a lui STAN MUSTATA, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pentru mai multe fapte de coruptie, dupa ce a cerut bani, in mai multe randuri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da solutii favorabile acestora.

Judecatorul STAN MUSTATA este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, sase infractiuni de luare de mita, trafic de influenta si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Magistratul de la Curtea de Apel Bucuresti care a decis arestarea preventiva judecatorului STAN MUSTATA si a grefierei MARIANA CUREA retine in motivare dispretul manifestat de inculpati fata de colegii onesti si cresterea riscului de popularizare in masa a ideii ca dreptatea s-ar putea “cumpara” si ca doar cei “neindemanatici” mai cred in justitie.

Judecatorul de drepturi si libertati a constat, din analiza actelor si lucrarilor deja administrate pana in prezent, suspiciunea rezonabila ca cei doi inculpati – STAN MUSTATA, judecator Sectia a II-a penala, si MARIANA CUREA, grefier, ambii la Curtea de Apel Bucuresti – au savarsit infractiunile pentru care sunt urmariti penal, faptele fiind de o gravitate deosebita.

In acelasi context, judecatorul a apreciat ca masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiei, raportat la modalitatea de savarsire a faptei si la rezonanta sociala a unor asemenea activitati infractionale.

Citeste si: CSM l-a suspendat pe judecatorul STAN MUSTATA din magistratura

“Fenomenul coruptiei reprezinta o amenintare pentru democratie si drepturile omului, care erodeaza principiul echitatii si al justitiei sociale, punand in pericol insasi stabilitatea institutiilor democratice si a fundamentelor morale ale societatii, intrucat, Justitia – ca institutie, este in egala masura un serviciu public, dar si autoritatea statului care raspunde de aplicarea legii si stabilirea adevarul intr-o cauza, exclusiv pe baza actelor aflate la dosar. Normele constitutionale impun ca Justitia sa fie unica, impartiala si egala pentru toti cetatenii”, se arata in motivarea deciziei din 30 aprilie.

Instanta considera ca onestitatea magistratilor este o conditie esentiala nu doar pentru infaptuirea actului de justitie, ci si din perspectiva conservarii nealterate a mijloacelor de “ultima instanta” pe care statul trebuie sa le aiba pentru contracararea fenomenului coruptiei sau cel putin limitarea efectelor acestuia.

Citeste si: STAN MUSTATA va fi judecat in stare de AREST. Magistratii i-au respins cererea de eliberare. UPDATE

In 30 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a judecatorului STAN MUSTATA si a grefierei MARIANA CUREA, acuzati intr-un dosar de trafic de influenta pentru solutionarea favorabila a unor cauze.

Alaturi de Stan Mustata a fost deferita justitiei si grefiera MARIANA CUREA, de la aceeasi instanta. Totodata, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a altor trei persoane, respectiv a lui ION BORACIU, FLORIAN ALEXANDRU si CIPRIAN MORARU. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost deferit justitiei pentru ca a dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila.

Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in 2013, judecatorul Mustata, impreuna cu Boraciu si Alexandru, a constituit un grup infractional organizat. Gruparea era sprijinita de MARIANA CUREA si avea scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, pentru a fi obtinute beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Pe baza acestor informatii, membrii retelei urmareau sa identifice si sa contacteze persoane dispuse sa dea mita sau sa cumpere influenta judecatorului, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile.

Sursa foto: libertatea.ro