JUNCKER: DISCUTIILE despre integrarea tarilor Parteneriatului Estic sunt PREMATURE

Uniunea Europeana (UE) si tarile membre ale Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Belarus) nu sunt pregatite in prezent sa discute problema aderarii la UE, a declarat joi, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, presedintele Comisiei Europene, JEAN-CLAUDE JUNCKER, citat de agentia ucraineana de presa Ukrinform.

Tarile din cadrul PARTENERIATULUI ESTIC nu sunt pregatite pentru ca sa li se ofere perspectiva ADERARII la UE, a reiterat JEAN-CLAUDE JUNCKER. ‘In ceea ce priveste calitatea de membru al UE, trebuie sa mentionam in mod clar ca perspectiva europeana nu exista pentru niciuna din ele. Nici ele nu sunt pregatite, nici noi nu suntem pregatiti’, a subliniat presedintele Comisiei Europene (CE).

CITESTE SI: PONTA, la CHISINAU: Am mai putine ASTEPTARI de la SUMMITUL de la RIGA si mai multe de la RELATIA BILATERALA

In aceeasi declaratie, JEAN-CLAUDE JUNCKER a mentionat ca summit-ul PARTENERIATULUI ESTIC de la Riga nu este dedicat acordarii perspectivei europene tarilor parteneriatului si nici nu este indreptat impotriva Rusiei.

Summit-ul care reuneste liderii celor 28 de tari membre ale blocului comunitar si ai celor sase state ale PARTENERIATULUI ESTIC continua vineri la Riga, in Letonia.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: Ne dorim ca SUMMITUL DE LA RIGA sa marcheze CONSOLIDAREA RELATIEI UE cu REPUBLICA MOLDOVA, Georgia si Ucraina 

Potrivit postului de radio Europa Libera, textul declaratiei finale a summitului a fost renegociat in ultimele ore dinaintea reuniunii si include o referinta la ‘aspiratiile europene si optiunea europeana’ a unor tari ca Georgia, Republica Moldova, Ucraina. Formula pare sa fi fost acceptata si de catre cei care ar fi avut obiectii fata de punerea unui accent prea mare pe sperantele de aderare la Uniunea Europeana a unor tari partenere, releva postul de radio mentionat.

Sursa foto: bbc.co.uk