JUNKER le cere statelor UE sa-si respecte angajamentele de a contribui la solutionarea crizei imigrantilor

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a cerut masuri concrete liderilor europeni in criza imigrantilor, sustinand ca statele membre UE nu au reusit sa-si respecte pana in prezent angajamentele de a contribui la solutionarea acestei crize, informeaza DPA, citata de Agerpres.

Intr-o interventie in plenul Parlamentului European la Bruxelles, Juncker le-a cerut liderilor statelor membre sa gaseasca solutii pentru acoperirea unei diferente de 2,5 miliarde de euro intre suma convenita la summitul european extraordinar din septembrie si totalul contributiilor stranse pana acum.

”Nu este suficient sa faci promisiuni. Faptele conteaza”, a afirmat el.

Statele europene au promis ca vor contribui la crearea unui fond de 500 de milioane de euro pentru ajutorarea Siriei, dar au oferit pana in prezent doar 8 milioane de euro.

Alte 500 de milioane de euro au fost promise ca ajutor umanitar pentru organizatii precum Programul Alimentar Mondial, insa pana in prezent au fost oferite doar 275 de milioane de euro (dintre care 225 de milioane de euro numai din partea Marii Britanii), a avertizat seful executivului comunitar.

CITESTE SI: MERKEL: Statele membre UE trebuie sa se implice in apararea frontierelor externe ale blocului comunitar

Alte 9 milioane de euro au fost date intr-un fond pentru limitarea migratiei dinspre Africa, desi promise au fost 1,8 miliarde de euro.

Pe de alta parte, in pofida promisiunii de suplimentare cu 774 de ofiteri a personalului Biroului European de Sprijin pentru Azil, tarile membre au pus la dispozitie pana acum doar 81 de ofiteri.

”Ar fi bine pentru noi toti daca le-am spune oamenilor din tarile noastre ca aceasta migratie nu se va incheia la Craciun; ea va continua timp de mai multi ani”, a subliniat presedintele CE in discursul sau.

Sursa foto: caleaeuropeana