JUNKER le face o OFERTA de ultim moment autoritatilor din GRECIA. TSIPRAS ia in considerare propunerea CE. UPDATE

Presedintele Comisiei Europene, JEAN CLAUDE JUNKER, i-a facut marti Greciei o oferta de ultim moment in incercarea de a se ajunge la un acord intre Atena si creditorii internationali inaintea expirarii, pana la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei transe de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International (FMI), potrivit unor surse europene si grecesti, transmite Reuters.

UPDATE 13:31: Premierul grec Alexis Tsipras ia in considerare oferta de ultim moment facuta marti de Comisia Europeana, a informat cotidianul grec Kathimerini, transmite Reuters.

”Biroul prim-ministrului i-a transmis Bruxellesului ca evalueaza noile propuneri ale presedintelui Comisiei Europene, care includ o stergere totala sau partiala a datoriei in octombrie si schimbari in sistemul EKAS destinat grecilor cu venituri reduse”, potrivit cotidianului grec, care nu isi precizeaza sursele citate.

Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui sa-si trimita acceptul scris in cursul acestei zile, dupa care sa aiba loc o reuniune de urgenta a Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro).

Totusi, exista slabe indicii ca Tsipras este pregatit sa renunte la pozitia de pana acum, cand a respins in mod repetat oferta prezentata Greciei de creditorii internationali (Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana) si considerata ”umilitoare” de catre Atena.

CITESTE SI: GRECIA: Peste 20.000 de oameni au PROTESTAT contra masurilor de austeritate propuse de creditorii internationali

Un oficial guvernamental grec a declarat ca a ascultat interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat ca ”Alexis Tsipras va vota ‘nu’ duminica”, referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie in Grecia cu privire la oportunitatea acceptarii ofertei de asistenta financiara internationala pentru aceasta tara din zona euro.

Grecia a amanat recent o plata care trebuia rambursata catre FMI pana la data de 5 iunie si a anuntat ca va cumula intr-o singura suma toate transele in valoare de 1,6 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului pana la finalul lunii iunie.

CITESTE SI: Primele efecte ale CRIZEI din GRECIA asupra pietei de capital. Ce se va intampla cu LEUL si EURO?

Tarile care au intarziat plata datoriilor nu mai pot primi finantare suplimentara de la FMI si, in ultima instanta, pot pierde statutul de membru al organizatiei.

Sursa foto www.caleaeuropeana.ro