JURILOVCA, satul cu peisaje de basm aflat la granita dintre MARE si DELTA. FOTO si VIDEO

Unul dintre cele mai frumoase sate din Romania este JURILOVCA din judetul Tulcea, situat in extremitatea estica a podisului Babadag, in depresiunea Jurilovca, parte componenta a campiei litorale a Razimului. Renumit pentru peisajele sale uimitoare, satul JURILOVCA reuneste cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunarii si este singurul loc din Romania unde exista un sat al femeilor vaduve, denumit de localnici “Schitul Babutelor”. 

Considerat de unii capatul pamantului, iar de altii centrul lumii, satul JURILOVCA este situat pe malul lacului Golovita, una dintre lagunele complexului Razim – Sinoe. Satul JURILOVCA a fost intemeiat de rusii lipoveni in pragul veacului XIX, prima atestare documentara datand din 1826. Desi la inceputurile sale a fost un mic catun, asezarea s-a dezvoltat rapid devenind la sfarsitul secolului XIX un centru important al pescuitului in zona Deltei, in prezent fiind cea mai mare comunitate de pescari din Delta, centru de colectare si prelucrare a pestelui, precum si un punct de atractie turistica.

Mondo News iti recomanda si: Uite cum arata satul din Polonia unde toate casele sunt pictate – FOTO

Rusii lipoveni sunt o etnie de sorginte slava orientala si au aparut pe teritoriul Romaniei, indeosebi in Dobrogea, incepand cu mijlocul secolului al XVII-lea, dupa schisma bisericii ortodoxe ruse. Imediat dupa sinodul din 1654, in care Patriarhul Nikon a reformat biserica rusa, au fost adoptate o serie de masuri restricitve din partea autoritatilor laice si religioase ruse, care au culminat cu venirea la putere a lui Petru cel Mare (1682-1725) si introducerea, de catre acesta, a unor masuri de europenizare. Refuzul unor credinciosi de a accepta innoirea a facut ca acestia sa fie supusi unor masuri administrative foarte restrictive si obligati sa poarte o vestimentatie specifica.

Refuzand aceste restrictii, staroverii (credinciosii de rit vechi) au luat calea pribegiei, raspandindu-se in intreaga lume (Romania, Polonia, Canada, Alaska, Japonia), inclusiv la gurile Dunarii, in Dobrogea. Aceasta din urma destinatie a fost preferata pentru ca, la origine fiind pescari din zona raurilor Don si Nipru, si-au putut castiga traiul reluand practicarea acestei meserii.

TURISM LA JURILOVCA

Turismul de agrement s-a dezvoltat rapid la JURILOVCA, un mic colt de Rai al Romaniei. Printre punctele de atractie ale zonei se numara lagunele Golovita si Razim (cel mai mare lac din tara), unde puteti ajunge prin intermediul vaporasului sau cu barcile localnicilor, care va pot duce pana la Gura Portitei – acolo unde complexul lagunar intalneste Marea Neagra, Capul Dolosman si statiunea Lunca. 

Mondo News iti recomanda si: Cele mai frumoase sate din Romania: RIMETEA, un loc unic in lume, cu case albe, ferestre verzi si o istorie impresionanta

 Turistii vin aici pentru pescuit sportiv (statiunea Lunca), in timp ce altii cauta JURILOVCA doar ca destinatie estivala (Gura Portitei). Statiunea Lunca este deosebit de apreciata pentru pescuit sportiv de crap, stiuca, salau, somn, platica si altele.

Capul Dolosman – un promontoriu stancos, singura faleza de acest tip din Romania, unde se afla si situl arheologic, Insula Bisericuta si grindul Lupilor – ambele declarate rezervatii naturale – se numara printre obiective turistice naturale din JurilovcaCapul Dolosman este situat la confluenta lacurilor Razim si Golovita, cu o faleza stancoasa (calcar si gresii) cu inaltimea maxima de 29 m si lungimea de aproximativ 2,5 km. Este singura faleza stancoasa din zona litorala a Romaniei. La Capul Dolosman veti calca pe urmele primei colonii greco – romane de pe teritoriul Romaniei. Cetatea se numeste Orgame Argamum (numele grecesc si latin al cetatii), cea mai mare parte aflandu-se sub pamant. In zona s-au descoperit patru bazilici paleocrestine, dar si cel mai vechi mormant grecesc. In rezervatia naturala Capul Dolosman puteti admira raritati precum maslinul dobrogean (Ziziphus jujuba), spinul lui Cristos (Paliurus spina-cristi), dar si unele exemplare de serpi de casa, de apa sau broaste testoase.

Tot aici puteti vedea Gura Periboina, situata pe lacul Sinoie, fiind una din cele doua legaturi ale lagunelor cu marea.

Insula Bisericuta, situata  la 2,5 km sud-est de Capul Dolosman, este un alt obiectiv turistic din Jurilovca. Pe insula se gasesc urmele unui castru roman, este loc de cuibarit si trecere pentru pasari si, un fapt foarte putin cunoscut, se gasesc fosile (de organisme nevertebrate). Fiind zona strict protejata (a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii), vizitarea insulei este interzisa.

Citeste si: Carpinet si minunea care te vindeca de boli. GALERIE FOTO

Statiunea Gura Portitei este asezata pe o fasie de nisip intre Marea Neagra si Lacul Golovita. Aici exista o legatura intre lac si mare, care a fost inchisa artificial in urma cu 40 de ani. Tot aici se afla o statie meteo, un canton al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si, la aproximativ 1 km, un far de semnalizare maritima. Pe ruta Razim-Sinoie (complex de lacuri) se organizeaza circuite turistice, care ajung uneori pana la Delta Dunarii.

Case vopsite in albastru lipovenesc

La JURILOVCA, traditiile se pastreaza din generatie in generatie. Casele au fatadele colorate in albastru si alb, iar casele au acoperisuri de stuf. Aproape fiecare locuinta are o baie lipoveneasca separata de casa.

Potrivit traditiei, barbatii trecuti de o anumita varsta poarta barba, un lucru impus de religie. Localnicii explica ca traditia nu se mai aplica la barbatii tineri, insa tot ei spun ca cei in varsta trebuie sa fie pregatiti pentru drumul cel lung. “Barbatii nu au voie sa se barbiereasca, pentru ca moartea sa nu cumva sa te prinda fara barba“, explica un localnic. Tot la JURILOVCA, femeile trebuie sa intre in Casa Domnului doar in costum traditional: in zilele de post sa poarte haine mai cernite, iar in restul timpului vesminte viu colorate. 

PORTUL SPECIFIC AL RUSILOR LIPOVENI

Pana nu demult nu existau deosebiri intre portul cotidian si cel bisericesc al rusilor lipoveni, insa in prezent portul traditional s-a conservat in speta in viata religioasa si in viata cultural-artistica. Costumul barbatesc lipovenesc traditional era compus din cizme sau pantofi, pantaloni largi si „rubaska” – camasa fara guler purtata peste pantalon si legata la mijloc cu un brau de lana colorata cu ciucuri la capete, numit „pois”.

Barbatii in varsta continua sa poarte si in prezent la biserica o haina lunga, de culoare inchisa, cunoscuta sub numele de „paddiovca” in Dobrogea sau „bichesca”, „cufaica” in Moldova si Bucovina. Odinioara acest obiect de vestimentatie era obligatoriu pentru toti barbatii, atunci cand se duceau la biserica.

Piesa de baza a costumului femeiesc este reprezentata de fusta („iubca”) sau sarafan, larga si lunga pana la glezne. Ca si la barbati, mijlocul este incins cu un „pois”.

Capul femeilor este acoperit obligatoriu cu batic. Fetele nemaritate isi impletesc parul intr-o singura coada, in care isi prind o panglica. La cununie, parul fetei care se casatoreste este impletit in doua codite (simbolizand cununia, cuplul), care se prind intr-un coc in crestetul capului. Cocul este coperit cu o bonetica („chicika”), peste care se pune „kaseac-ul”, iar apoi baticul.

Un element de rit des intalnit mai ales la femeile in varsta este „lestovca” sau mataniile, realizate din piele, cu diferite decoratiuni.

JURILOVCA, singurul loc din tara unde exista un Schit al Babutelor – FOTO

Oamenii din JURILOVCA vor sa-si pastreze identitatea si traditiile, dar nu refuza nici provocarile viitorului. Imbinarea magnifica de pamant si apa da nastere unor peisaje uimitoare la JURILOVCA, cea mai de pret bogatie a comunei fiind inclusa in patrimoniul UNESCO. 

Dar la Jurilovca mai este o bogatie. Este unicul loc din tara unde exista un “Schit al Babutelor”, cum spun localnicii, intr-un reportaj realizat de Televiziunea Romana. Desprinse de viata comunitatii, vaduvele si-au facut satul lor si traiesc aici dupa propria lege. Sunt 17 casute unde stau femei in varsta, care isi gatesc, isi spala si isi impart putinul pe care il strang din pensiile mici si din bunavointa oamenilor. In iarna, femeile torc lana si chiar compun poezii. 

Va invitam ca la sfarsitul acestui articol sa vizionati un video reprezentativ cu Schitul Babutelor, realizat de Televiziunea Romana.

JURILOVCA, PREMIATA DE BRUXELLES PENTRU TURISMUL ACCESIBIL

JURILOVCA este singura localitate din tara noastra premiata in 2013, alaturi de alte 18 din Europa. Distinctia a fost acordata pentru turismul accesibil persoanelor in varsta si celor cu nevoi speciale. Pentru ca turismul destinat acestor categorii de persoane reprezinta una dintre ramurile turistice din Europa ale carei resurse nu sunt suficient valorificate, reprezentantii Comisiei Europene si-au dorit sa sprijine oportunitatile in mod egal si sa imbunatateasca oferta si calitatea destinatiilor de vacanta. Acestea sunt considerentele pentru care au si hotarat sa acorde „Premiul european de excelenta pentru turism accesibil”.

Jurilovca este situata intr-un peisaj de basm in apropiere de Marea Neagra si de Delta Dunarii, o zona umeda unica si o localitate aflata in patrimoniul mondial al UNESCO pentru biodiversitatea si peisajele sale uimitoare. Se fac eforturi pentru ca toti vizitatorii, in egala masura, sa petreaca o vacanta placuta aici. Centrul local pentru turisti ii ajuta pe toti vizitatorii sa gaseasca raspunsuri la orice intrebari au pe parcursul sederii lor in regiune”, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

RELAXARE PLACUTA DACA MERGETI LA JURILOVCA!

Sursa foto-video: Televiziunea Romana, Adevarul, ecomunitate.ro, jurilovca.wordpress.com