Kelemen Hunor: 80% din maghiari l-au votat pe Klaus Iohannis

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, la Adevarul Live ca minoritatea maghiara l-a votat in proportie de 80% pe Klaus Iohannis, desi UDMR se afla la guvernare alaturi de PSD.

“Noi am facut cercetari sociologice si am constatat ca, in proportie de 75%-80%, vor vota pentru Iohannis. 20%-25% ar fi votat pentru Ponta. De ce aceasta alegere? Putem diseca foarte atent. Vot pentru un minoritar si impotriva premierului, impotriva guvernarii, a PSD-ului. Sunt fel de fel de variante. Un vot pentru un transilvanean si un vot pentru candidatul din vechiul regat. Trebuie sa intelegem daca este un vot pro Iohannis sau impotriva lui Ponta sau a guvernarii noastre cu PSD. Daca ne gandim la primul tur, vom vedea ca 330.000 de oameni au votat pentru mine. Deci au incredere in mine. Nu trebuie sa credem ca votul in turul II nu influenteaza raportarea la mine. In turul II s-au dus si oameni care nu au fost in turul I. Trebuie sa vedem daca s-au dus pentru presedinte sau au avut un mesaj pentru noi. In 2012 am fost dati jos din guvern de PSD si PNL si cine mai era in USL. Si sunt convins ca cei care l-au votat pe Iohannis au dat un vot pentru USL”, a spus Kelemen Hunor.

Citeste si: UDMR va discuta cu PNL despre posibilitatea formarii unei noi majoritati parlamentare

Lideru. UDMR a adagat ca rezultatul votului din 16 noiembrie poate fi interpretat si ca un vot impotriva PSD si PNL, explicand ca la niciun scrutin prezidential nu au fost atat de multe intrebari, dupa turul II.

“Sunt oameni dezamagiti. Daca este un vot antisistem este un vot si impotriva PSD si a PNL. Este un vot pentru integritate. Sunt foarte multe intrebari. La niciun scrutin prezidential nu au fost atat de multe intrebari, dupa turul II. Klaus Iohannis a castigat la un procent foarte mare, deci legitimitatea e foarte puternica”, a mai spus Hunor.

Intrebat daca UDMR pune sub semnul intrebarii alianta cu PSD, liderul UDMR a raspuns” “Nu pot da un raspuns transant. Joi vom avea o sedinta a Consiliului Permanent unde vom analiza rezultatul alegerilor si ceea ce trebuie sa facem in perioada urmatoare. Guvernarea nu a fost un scop in sine, ci un proiect, parte dintr-un program politic. Daca guvernarea nu este pentru comunitati, nu are rost sa stai la guvernare. Nu are rost sa stai daca nu aduci beneficii pentru oameni. in 2015 incepe absorbtia de fonduri europene. In plus, este un an preelectoral. Vom face o analiza la rece, pentru ca nu-mi place sa luam o decizie la cald. Electoratul a votat un candidat etnic”.

CITESTE SI: PSD a pierdut pe mana primarilor traseisti. Alegatorii nu i-au urmat pe edilii care au trecut la alt partid 

Intrebat daca s-a discutat in Guvern despre situatia din diaspora, Kelemen Hunor a raspuns: “Am adoptat o OUG pentru mici modificari, dar discutiile tehnice erau la nivelul ministerelor de resort. Cand am plecat din guvern, in octombrie, nu stiu de alte discutii. Dar inainte discutii tehnice nu au fost”.

La intrebarea “Cum vede minoritatea maghiara alegerea lui Iohannis”, presedintele UDMR a raspuns ca sperantele sunt mari de la presedintele ales al Romaniei si a adaugat ca greselile din campanie s-au adunat impotriva lui Ponta si in favoarea lui Iohannis.

“Trist nu e nimeni, dar sperantele sunt mari. Am citit si o parte din cartea presedintelui ales, unde sunt cateva directii importante. Mi-e clar ca greselile din campanie s-au adunat impotriva lui Ponta si in favoarea lui Iohannis. Iohannis tace si face, dar nu stim cum va fi ca presedinte. Sperantele sunt mari. Oriunde te duci se vorbeste despre Iohannis si asteptarile sunt uriase. Dar asa a fost tot timpul. Constantinescu, in 1996, Basescu in 2004, pentru ca in 2009 nu au mai fost atat de mari asteptarile. Cam 80% din cei care s-au dus la vot tin minte ca l-au votat pe Iohannis”, a mai spus Kelemen Hunor.