Kelemen Hunor a primit aviz favorabil in comisiile pentru cultura din Parlament

Kelemen Hunor, propus ca ministru pentru portofoliul Culturii, a primit, marti, avizul favorabil al comisiilor pentru cultura din Camera Deputatilor si din Senat, cu 19 voturi “pentru”, 13 “impotriva” si o abtinere. 

“A fost si este o onoare sa fiu propus pentru aceasta functie, pe care am mai detinut-o pentru o perioada de doi ani si aproape sase luni. (…) M-am uitat in programul de guvernare votat in 2012, am citit capitolul cultura si trebuie sa va spun ca acest capitol contine directiile importante si toate principiile importante pentru a realiza proiecte si actiuni concrete in Ministerul Culturii”, a declarat Kelemen Hunor in sedinta de audiere pentru postul de ministru al Culturii. 

De asemenea, acesta a afirmat ca trebuie realizata lista monumentelor istorice. “Ultima lista a fost publicata in 2010 si anul viitor trebuie facut din nou. Cred ca este un instrument de lucru pentru orice ministru, este un instrument de lucru pentru tot ce inseamna avizele, tot ce inseamna actiunile in teritoriu si aceasta pregatire necesita aproape un an de zile”, a mai precizat acesta. 

Vezi aici ce scrisoare i-a trimis Basescu lui Ponta cu privire la noul Guvern

El a spus ca acele proiecte care au rezistat, incepand de la Festivalul “George Enescu”, Festivalul National de Teatru de la Sibiu pana la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), trebuie sa fie sustinute financiar, apreciind ca prin aceste “activitati si cu aceste instrumente” se poate asigura o prezenta in domeniul cultural.

Totodata, el a spus ca un Cod al patrimoniului cultural trebuie sa ajunga pe masa Parlamentului. “Un Cod (…) care va fi un ghid pentru viata noastra sociala, pentru institutiile subordonate, pentru fiecare institutie”, a mai spus acesta.

Pe de alta parte, ministrul propus pentru portofoliul Culturii a afirmat ca legea cinematografiei trebuie sa fie modificata, precizand ca actuala formula “este un pic depasita”. “Legea cinematografiei in forma actuala este depasita. De aceea, legislatia trebuie gandita in asa fel incat sustinerea creatiei cinematografice in continuare sa fie posibila in conditiile date, cred ca avem experienta si expertiza necesara de a pregati un proiect”, a mai afirmat acesta.

El a precizat ca legislatia drepturilor de autor este un domeniu prioritar pentru 2014, afirmand ca “trebuie facut un pas inainte”. “Nu cred ca avem nevoie de o lege noua, dar sunt convins ca anumite articole, anumite capitole, mai multe directii trebuie regandite”, a mai explicat acesta.

Kelemen Hunor a precizat ca a realizat o analiza a bugetului Ministerului Culturii si este “un pic ingrijorat”. “Momentan, nu exista probleme in buget, cel putin pentru perioada urmatoare, dar, la rectificare, trebuie sa ne gandim foarte serios cum vom suplimenta acest buget”, a spus acesta, precizand ca sunt unele investitii mari, precum Teatrul National Bucuresti, proiect inceput in 2011 si care trebuie sa fie definitivat la sfarsitul anului 2014.

Ministrul propus pentru portofoliul Culturii a spus ca Arhiva Nationala de Film este o institutie foarte importanta.

De asemenea, acesta a precizat ca, in administrarea domeniului culturii, politica are un cuvant de spus, dar “doar cand vorbim de politici guvernamentale”.