KELEMEN HUNOR: Am SEMNALAT premierului PROBLEMELE de la Covasna

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, spune ca i-a semnalat premierului VICTOR PONTA problemele legate de “dorinta” prefectului de Covasna de “a se razboi” cu simboluri maghiare, “imn, steaguri”, aratand ca ele “pot fi rezolvate foarte usor, pana cand ajung lista Guvernului si structura” in Parlament.

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, a declarat, sambata, la Consiliul Reprezentantilor Unionali de la Targu Mures, ca de cand Uniunea a anuntat ca vrea sa iasa de la guvernare s-au inregistrat incidente legate de amendarea unor lideri ai comunitatii maghiare de catre prefecti, facand referire la amenda data PCM de prefectul din Covasna, Marius Popica.

Citeste si: KELEMEN HUNOR: Maghiarii trebuie sa-si recupereze PAMANTUL NATAL

Intrebat ulterior de catre jurnalisti daca UDMR ar putea sa reevalueze astfel sustinerea anuntata pentru noul guvern, KELEMEN HUNOR a raspuns: “Asta vom discuta in grupurile reunite, saptamana viitoare, sigur, aici noi ne-am referit la ce s-a intamplat in judetul Covasna si aceasta dorinta a prefectului de a se razboi cu imn, steaguri, chestiuni simbolice care n-au nicio legatura cu activitatea prefectului, pana la urma, si n-au nicio legatura chiar cu viata cotidiana. Sunt lucruri extrem de importante, eu credeam ca in 25 de ani am depasit deja aceasta faza, cand un prefect sau cineva este deranjat daca se canta imnul Ungariei, care este si imnul tuturor maghiarilor, fiind vorba despre un text si un cantec foarte vechi, sau se razboieste cu simboluri. Deci din acest punct de vedere eu cred ca prefectul si cei care au dat ordin – nu stiu cine a fost cel care a dat ordin sa faca acest pas – au gresit”.

El a adaugat ca i-a SEMNALAT premierului VICTOR PONTA aceste PROBLEME. “Noi i-am semnalat premierului problemele de la Sfantu Gheorghe, din Covasna. Pot fi rezolvate foarte usor, azi, maine, poimaine, pana cand ajung lista Guvernului si structura Guvernului in fata Parlamentului. Deci nu anuntam de aici ce vom face, pana cand nu stim care va fi reactia premierului si a colegilor din Guvern”, a spus el, citat de Mediafax.

Intrebat daca retragerea amenzii l-ar multumi, Kelemen a spus ca nu este in masura sa le dea sfaturi “colegilor care guverneaza”.

Legat de decizia iesirii UDMR de la guvernare, votata sambata de CRU, KELEMEN HUNOR a declarat ca aceasta este “foarte apropiata” de ce isi doresc cei care au votat Uniunea si o sustin de 25 de ani, aratand ca este vorba de a nu folosi “acest mijloc” in urmatoarea perioada, intrucat “guvernarea poate fi doar un instrument, nu un scop in sine”.

Citeste si: OFICIAL UDMR A PARASIT Guvernul Ponta 3. CRU a aprobat iesirea de la GUVERNARE

“Ceea ce nu inseamna ca nu il vom folosi mai tarziu. (…) Din acest moment, consideram aceasta decizie definitiva. Trebuie sa vina premierul Ponta cu un nou guvern in fata Parlamentului, trebuie sa obtina votul pentru a investi un nou guvern, fiind vorba de o schimbare in structura politica a guvernului. E vorba despre noi, UDMR, comunitatea noastra, nu despre PSD, nu despre PNL, nu despre Ponta, nu despre Iohannis. In 2016, cel mai important e sa castigam alegerile locale, acolo unde putem castiga, si sa intram in Parlamentul Romaniei. Am considerat ca e foarte important sa tinem cont de mesajul electoratului nostru”, a subliniat el.

Kelemen a aratat ca, in ce priveste UDMR, “tot ce tine de nivelul politic” va fi schimbat din structura Guvernului, dar ca exista doua “pozitii traditionale” detinute de reprezentanti ai formatiunii, indiferent ca UDMR a fost la guvernare sau in opozitie, si ele ar trebui mentinute, precizand ca este vorba de un secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice si un secretar de stat sau director general la Ministerul Educatiei.

Potrivit lui Kelemen, in urmatoarea perioada, UDMR va dialoga cu partidele si va propune teme importante in cinci domenii: educatie, sanatate, infrastructura rutiera, dezvoltare rurala si relatia dintre minoritatile etnice si majoritate.

Totodata, CRU a decis, sambata, ca viitorul Congres al UDMR sa aiba loc in perioada 17-18 aprilie 2015 la Cluj-Napoca, desemnandu-l ca organizator principal pe secretarul general al formatiunii, KOVACS PETER.

Zilele trecute, Partidul Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendat de Prefectura cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publica organizata, in 4 iunie, in municipiul Sfantu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidaritatii nationale a maghiarilor si comemorarii Tratatului de la Trianon.