KELEMEN HUNOR ataca Guvernul CIOLOS: BUGETUL pe 2016 a fost facut GRESIT

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat luni, la postul de radio RFI, ca proiectul de buget pentru anul trecut a fost conceput “gresit”. El a precizat ca Uniunea sustine o ancheta parlamentara a comisiilor de buget-finante privind bugetul pe 2016, in defavoarea infiintarii unei comisii de specialitate.

“In acest moment, vorbim despre comisiile de buget si finante din ambele Camere si nu despre o comisie de ancheta. Daca se infiinteaza o comisie de ancheta, acest lucru inseamna ca de la bun inceput plecam de la premisa ca exista undeva o incalcare grava a legii. Daca comisiile de buget-finante, asa cum au fost stabilite pana acum procedurile, incearca sa analizeze ce s-a intamplat cu bugetul de anul trecut, atunci lucrurile sunt mult mai simple si mult mai corecte, pentru ca acest lucru se propune in acest momen. Plenurile reunite sa dea sarcina celor doua comisii de specialitate sa analizeze ce s-a intamplat cu bugetul, daca exista aceasta gaura si din ce cauza, daca proiectul de buget pentru anul 2016 a fost facut corect sau nu”, a spus Hunor la RFI.

El a precizat ca bugetul pentru anul 2016 a fost facut “gresit”, fapt pentru care s-a ajuns la o gaura de 10 miliarde, nu pentru ca cineva din Executivul condus de fostul premier Dacian Ciolos ar fi furat acesti bani. “Lucrurile aici trebuie cautate, daca intr-adevar a existat si exista aceasta gaura de zece miliarde. Sigur nu s-a furat o astfel de suma. Proiectul de buget pentru 2016 era gresit facut, acest lucru este clar, 100%. Noi si atunci i-am avertizat pe cei din Guvernul Ciolos (…) ca nu este foarte bine facut acel proiect de buget. De exemplu, pentru Consiliile Judetene nu au prevazut nici un leu pentru a echilibra bugetele Consiliilor Locale. Nici macar la prima rectificare n-au facut aceasta corectie”, a explicat liderul UDMR.

Presedintele Uniunii a adaugat ca cei de la ANAF au fost agresivi, lucru ce a dus la inchiderea multor firme, iar aceste lucruri trebuie anchetate in comisiile de buget. “La ANAF eu cred ca lucrurile erau extrem de clare si extrem de simple. Agresivitatea celor de la ANAF in 2016 a dus la inchiderea multor firme si din aceasta cauza degeaba dadeau o amenda in momentul in care au intrat in sediul firmei inainte de a verifica orice act, nu aveau de unde sa incaseze banii la bugetul de stat. Aici vorbim despre o abordare gresita a celor de la ANAF si aceste lucruri trebuie analizate in comisiile de buget si finante”, a spus liderul UDMR.

Uniunea Democrata a Magiarilor din Romaniai sustine o ancheta facuta de comisiile de specialitate, dar nu si o comisie de ancheta. “Noi vom sustine aceasta varianta, nu vom sustine o comisie de ancheta, dar asa cum am inteles eu, pe ordinea de zi a celor doua Camere nici nu figureaza infiintarea unei comisii de ancheta”, a concluzionat, pentru RFI, Kelemen Hunor.

Sursa foto: maszol.ro