KELEMEN HUNOR: DREPTURILE obtinute de maghiari in ultimii 25 de ani nu sunt IREVERSIBILE

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, a declarat, vineri, la Miercurea Ciuc, la sedinta festiva care a marcat implinirea unui sfert de secol de existenta a UDMR, ca DREPTURILE obtinute de maghiarii din Romania “nu sunt IREVERSIBILE” si a facut apel la solidaritate si unitate.

“Nu putem spune ca de la DREPTURILE de principiu pana la acele rezultate care se leaga de drepturile patrimoniale nu sunt IREVERSIBILE. Nu, in acest loc, in aceasta regiune, in aceasta tara aproape totul este reversibil. Am spus ca vrem sa traim in democratie, liberi, dar daca ne-am gandit vreun moment ca rezultatele obtinute, nu prin metode dictatoriale, dar prin instrumente ale justitiei, pot fi renationalizate? Daca ne-am gandit vreodata ca scoala reformata «Szekely Miko» din Sfantu Gheorghe se va intoarce in patrimoniul statului printr-o sentinta, ne-am pus problema ca drepturile de proprietate sunt, pot fi reversibile? Da, sunt niste instrumente foarte rafinate cu care pot fi inversate drepturile obtinute”, a spus KELEMEN HUNOR.

Citeste si: Vicepremierul Ungariei: Comunitatea maghiara trebuie sa primeasca acele AUTONOMII care sunt acceptate in alte tari UE

Presedintele UDMR a afirmat ca, in 1990, cand a fost fondata UDMR, pe maghiarii din Romania i-a mobilizat acelasi lucru: “sa ramana pe pamantul natal, cu capul ridicat”.

Liderul Uniunii a reamintit DREPTURILE obtinute in cei 25 de ani de existenta, de la drepturile lingvistice (inscriptionarea denumirilor de strazi si localitati si in limba maghiara) la invatamantul in limba materna la toate nivelurile, pana la restituirea imobilelor si padurilor, dar a prezentat si esecurile, referindu-se, printre altele, la obtinerea diferitelor forme de autonomie.

“Vedem cum obiectivele foarte importante, care in 1993 au fost aprobate de Consiliul Europei, nu s-au realizat in fiecare punct, fiindca acolo a fost intregul spectru al drepturilor de limba materna, acolo au fost incluse diferite forme de autonomie si acolo a fost inclusa si Universitatea de stat in limba maghiara si, daca ne uitam la asta, vedem ce obiective avem in fata si pentru ce obiective trebuie sa mai luptam. Si aceste obiective nu au fost lasate niciun moment de catre Uniune si maghiarii din Transilvania si Romania, pentru aceste obiective trebuie sa lucram, pentru aceste obiective trebuie sa ramanem impreuna”, a aratat KELEMEN HUNOR.

El a adaugat ca in ultimii 25 de ani UDMR nu a indeplinit un rol important doar in construirea unei comunitati, ci “si in construirea unei tari”, ca unele lucruri “trebuie regandite”, altele “replanificate”, referindu-se la “tacticile, instrumentele si prioritatile” Uniunii, astfel incat “sa acopere in mare” interesele maghiarimii din Romania.

Citeste si: Presedintele PCM: MAGHIARII din Transilvania sunt pe zi ce trece cu UN PAS mai aproape de AUTONOMIE

Kelemen a atentionat ca in 2016, an electoral, UDMR se va afla in fata unei noi provocari, care va decide daca Uniunea este viabila sau nu, daca isi poate pastra reprezentarea in administratia locala si in Parlament.

“Daca Uniunea va fi prietenoasa, atractiva, daca se va putea adresa maghiarilor din Transilvania, ca aceia care se afla langa noi sa fie si atunci langa noi si cei care au plecat dintr-un anumit motiv de la noi sa se reintoarca, daca vom fi capabili sa ii reintoarcem. Si vom fi capabili de acest lucru doar daca din ce in ce mai multi oameni, daca majoritatea comunitatii maghiare din Ardeal stie si crede ca poate conta pe noi, ca se poate sprijini pe noi, ca aceasta este acea Uniune care, de la Invatamant pana la drepturile de proprietate, de la drepturile lingvistice pana la diferitele autonomii, reprezinta in asa fel drepturile comunitatii incat cu fiecare pas, cu fiecare caramida pe care o pune la aceasta casa comuna, construieste acest lucru. Aceasta este acea casa care inseamna ramanerea pe pamantul natal”, a subliniat presedintele UDMR.

In finalul alocutiunii sale, KELEMEN HUNOR a spus ca UDMR, infiintata in baza unor valori si interese comune, a rezistat in fata provocarilor datorita sutelor de mii de maghiari care “de la alegeri la alegeri” si-au manifestat loialitatea fata de Uniune “in cabina de vot” si celor care cred si lucreaza zi de zi in aceasta organizatie.