KELEMEN HUNOR: Dupa ALEGERI este nevoie de consens politic in domeniile importante

Dupa alegerile prezidentiale e nevoie de un consens politic pentru cateva domenii importante pentru Romania, a declarat joi, la Cluj-Napoca, candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, informeaza Agerpres.

‘Am spus ca trebuie sa avem cinci domenii importante in care se face un consens dupa alegerile prezidentiale. Indiferent cine castiga, ar trebui sa ne asezam la masa toti liderii politici — si din opozitie, si din arcul guvernamental — si sa stabilim cateva deziderate importante in ceea ce priveste educatia — o strategie pe termen lung — o strategie in domeniul sanatatii, o strategie in domeniul infrastructurii rutiere si feroviare, o strategie in ceea ce priveste dezvoltarea rurala si agricultura si o strategie pentru minoritatile etnice’, a explicat Kelemen.

Acest a mai spus ca Romania are nevoie de o noua Constitutie, care, in prealabil, sa fie supusa dezbaterii publice, si, de asemenea, de mai multa incredere, care ar lipsi in prezent, ‘increderea cetateanului in institutiile statului si increderea statului in cetatean’. In viziunea lui Kelemen, presedintele tarii “trebuie sa fie un arhitect, nu un sef de sef de santier nevrotic”.

CITESTE SI: Vanghelie: Nu sunt prieten cu Victor Ponta, dar iubesc partidul. Daca iese presedinte o sa fie si prietenul meu 

‘Presedintele trebuie sa fie, in conceptia mea, un arhitect si nu trebuie sa fie un sef de santier nevrotic. Trebuie sa aiba o viziune foarte coerenta despre Romania si trebuie sa fie aparatorul oamenilor, aparatorul valorilor democratice, a statului de drept si principiilor democratice. Trebuie sa fie un om care stie ca Romania, in aceasta regiune, are un rol important si care are capacitatea de a crea consens in societate, un om care va influenta deciziile in UE in ceea ce priveste viitorul UE. Din acest punct de vedere, eu sunt adeptul valorilor euro-atlantice, Romania, prin parteneriatul strategic cu SUA, a ales si a optat pentru o cale extrem de clara si pentru o alianta politica puternica si dorita de marea majoritate a cetatenilor acestei tari si prin faptul ca este in UE, sigur ca a optat pentru o Uniune puternica pe termen lung, fiindca in aceasta competitie globala e foarte important sa fim constienti ca UE ori va deveni o uniune politica mai puternica, o uniune mai puternica din punct de vedere economic, dar trebuie sa vorbim si despre aspectele militare, fiindca securitatea, siguranta noastra este un lucru extrem de important’, a declarat, joi, Kelemen Hunor, in ultima conferinta de presa pe care a spus ca o sustine inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale.

El a reclamat faptul ca in campania electorala care se incheie au lipsit dezbaterile serioase si ca au fost discutate mai mult subiecte care nu au legatura cu campania.

CITESTE SI: UDMR: ALEGERILE vor scoate la iveala forta comunitatii maghiare din ROMANIA 

‘In aceasta campanie, eu am incercat sa prezint un proiect de tara, care pentru urmatorii ani ar insemna pentru fiecare om din Romania o perspectiva mai sigura si un viitor mai stabil, cu posibilitate de a proiecta viitorul pentru fiecare cetatean, pentru fiecare familie, pentru fiecare comunitate, dar din pacate, in aceasta campanie electorala nu au fost dezbateri foarte serioase. De fapt, au lipsit dezbaterile intre candidati, mai mult am auzit despre subiecte care n-au o legatura directa cu campania electorala, dar care au parazitat aceasta campanie. Noi am vorbit in aceasta campanie despre o Romanie puternica si despre o Romanie respectata, despre o Romanie care, in regiunea noastra, dar si in toata UE va avea un cuvant de spus. In programul meu, am plecat de la om, de la cetatean, de la comunitate si plecand de la nevoile comunitatilor locale, am construit proiectul de tara. Am prezentat o Romanie puternica, care, daca ar avea posibilitatea, ar trebui sa ajunga peste 5-10 ani o tara care din punct de vedere economic, din punct de vedere social, din punct de vedere al valorilor europene s-ar apropia de plutonul de mijloc din tarile UE’, a afirmat Kelemen Hunor.

Sursa foto: realitatea.net