KELEMEN HUNOR: O AMENDARE COERENTA a CONSTITUTIEI nu mai este posibila pana la alegerile din 2016

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, considera ca pana la alegerile din 2016 o AMENDARE COERENTA a CONSTITUTIEI nu mai este posibila.

“Legat de Constitutie, noi consideram ca in aceasta sesiune, in acest an, pana la alegerile din 2016 o amendare a Constitutiei, o amendare coerenta, substantiala, nu mai este posibila. Discutiile pot fi continuate in comisie, dar noi nu credem ca se poate ajunge in Parlament la doua treimi sau la trei patrimi in acest an, in aceasta perioada”, a spus KELEMEN HUNOR, dupa consultarile reprezentantilor UDMR cu presedintele KLAUS IOHANNIS.

El a aratat ca spera ca observatiile UDMR vor fi luate in considerare referitor la legea finantarii partidelor politice si legea finantarii campaniilor electorale.

Citeste si: BOGDAN CIUCA: PC si-a exprimat un PUNCT DE VEDERE pe subiectele ridicate de presedinte, nu si l-a schimbat

Liderul UDMR a precizat ca in ceea ce priveste legea alegerilor locale UDMR sustine alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin si alegerea presedintilor consiliilor judetene in mod direct.

“Putem accepta si alegerea presedintelui de catre Consiliul Judetean. Din punctul nostru de vedere, nu are o miza importanta modalitatea cum sunt alesi presedintii consiliilor judetene. Eu recunosc ca la o adica alegerea presedintilor in interiorul consiliilor si de catre consiliu, din punctul nostru de vedere ar insemna cateva avantaje eventual, dar nu acest lucru este important, important este sa fie o administratie publica functionala si bine gandita”, a aratat KELEMEN HUNOR.

Presedintele UDMR a mentionat ca, in ceea ce priveste alegerile locale, Uniunea sustine un prag de trei la suta pentru alegerile consiliilor judetene, afirmand ca acest prag este unul rezonabil. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat ca UDMR sustine reintoarcerea pe lista nationala, reprezentarea proportionala si principiul ca un judet sa aiba cel putin doi senatori si patru deputati in cazul alegerilor parlamentare.

“Acest lucru inseamna o reducere semnificativa a numarului de parlamentari atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, dar cifra de 300 nu este batuta in cuie. Noi consideram ca va fi un pic peste 300, dar nu acest lucru este cel mai important. Noi sustinem introducerea unui prag alternativ in acest proiect de lege. Am prezentat argumentele si presedintelui Republicii”, a afirmat KELEMEN HUNOR.

Citeste si: EUGEN TOMAC: Este o GRESEALA ca PMP nu a fost invitat la CONSULTARILE DE LA COTROCENI

In cazul votului din diaspora, presedintele UDMR a aratat ca Uniunea sustine votul prin corespondenta cu inregistrarea prealabila a celor care vor sa voteze.

El a spus ca subiectul pensiilor pentru parlamentari nu a fost atins in discutiile cu presedintele Iohannis, aratand ca nu se poate veni cu o astfel de propunere in 2015.

“Orice discutie este binevenita, dar nu cred ca trebuie sa mergem in aceasta directie, in acest an, in aceasta perioada, cand nemultumirile societatii sunt enorm de substantiale si pana cand nu gasim o rezolvare pentru medici si pentru cei care lucreaza in invatamant — pentru mine prioritatea ar fi invatamantul si sistemul de sanatate — aici nu trebuie sa cautam solutii care nu pot fi votate, acceptate si puse in aplicare”, a explicat KELEMEN HUNOR.

El a mai spus ca nu s-a discutat despre accelerarea solicitarilor justitiei in cazul parlamentarilor, dar a spus ca UDMR sustine aceasta tema.

Sursa foto: informatia-zilei.ro