Ce negocieri au avut UDMR si USD pentru sustinerea noului Guvern

Dupa ruperea USL, liderii USD au oferit UDMR intrarea la guvernare, pentru a-si consolida majori­tatea. Surse politice sustineau ca Victor Ponta a inceput, in urma cu cateva zile, negocierile cu UDMR pentru cooptarea in Executiv.

Discutiile pentru sustinerea in Parlament a noului Guvern USD de catre UDMR au avut loc, chiar daca nici Victor Ponta, nici Kelemen Hunor, nu au recunoscut acest lucru. Potrivit acelorasi surse politice, UDMR va primi un post de vicepremier si doua posturi de ministru.

Astfel, Hunor Kelemen ar urma sa ocupe functia de viceprim-ministru si, concomitent, portofoliul de la Cultura. Al doilea portofoliu dat UDMR ar fi sau Ministerul Sanatatii, cu Cseke Attila titular, sau Mediul, caz in care ministru ar fi Attila Korodi.

Actualul ministru PSD al Mediului, Rovana Plumb, ar putea prelua Ministerul Muncii, detinut in prezent de ministrul liberal Mariana Campeanu.

Discutiile au atins si varianta ca UDMR sa preia Ministerul Comunicatiilor, neagreata, insa, de Uniune. O alta varianta, ar fi ca postul, vacantat prin plecarea ministrului Dan Nica la Parlamentul European, sa fie preluat de social-democratul Sebastian Ghita. in viitorul Cabinet, PC ar urma sa detina un post de vicepremier ce va fi ocupat de presedintele formatiunii, Daniel Cons­tantin, care va detine si portofoliul Agriculturii. PC ar urma sa mai preia postul de ministru delegat pentru Ape, detinut acum de ministrul liberal Lucia Varga, au mai aratat sursele.

Intrarea UDMR la guvernare i-ar asigura lui Victor Ponta 318 voturi, fata de cele 288 necesare pentru instalarea noului executiv. Fara UDMR, USD si minoritatile ar fi avut doar 292.