KELEMEN HUNOR: Proiectul privind AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC este un ACT CONSTITUTIONAL, legal si legitim

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, sustine ca proiectul Uniunii privind AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC este un ACT CONSTITUTIONAL “legal si legitim” prin care comunitatea maghiara doreste sa obtina garantii cu privire la dreptul de pastrare a identitatii etnice a cetatenilor sai.

KELEMEN HUNOR a declarat, joi, la Cluj-Napoca, in conferinta de presa in care a prezentat proiectul de AUTONOMIE A TINUTULUI SECUIESC, ca acesta a fost elaborat dupa modelul Tirolului de Sud, din Italia, “unde traiesc mai multe minoritati care au gasit o forma de convietuire pasnica si o dezvoltare economica si sociala fara precedent”.

“Proiectul de lege privind AUTONOMIA TINUTULUI SECUIESC constituie un act politic, este un ACT CONSTITUTIONAL, legal si legitim prin care comunitatea maghiara doreste sa obtina garantii reale cu privire la dreptul de pastrare a identitatii etnice a cetatenilor apartinand acestei comunitati. Respingem orice incercare de compromitere a demersului nostru prin teorii conspirationiste vehiculate in spatiul public, nu suntem instrumentul nimanui. Am ales modelul Tirolului de Sud, unde traiesc mai multe minoritati care au gasit o forma de convietuire pasnica si o dezvoltare economica si sociala fara precedent”, a spus Kelemen, citat de Mediafax.

Liderul Uniunii a subliniat ca AUTONOMIA REGIONALA A TINUTULUI SECUIESC este vazuta “in cadrul statului roman unitar si indivizibil”.

Citeste si: MIRCEA GEOANA: UDMR trebuie sa INCETEZE acest JOC ELECTORAL periculos legat de AUTONOMIE

“Ceea ce am gandit am asezat in cadrul statului roman unitar si nu ne gandim la separatism, la independenta si alte lucruri vehiculate. Asa ceva nu propunem. Ceea ce propunem este o solutie care exista, care functioneaza si care nu lezeaza interesele statului roman, interesele cetatenilor, ale majoritatii. Noi propunem o regiune functionala din trei judete, pastrand judetele Harghita, Covasna si Mures, in care cetatenii vor fi egali, nediscriminati si va fi garantata pastrarea specificului etnic si cultural al fiecarei comunitati in parte. Proiectul inseamna si o descentralizare puternica”, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a afirmat ca nu poate estima o data pentru depunerea proiectului in Parlament si nici cat va dura dezbaterea publica.

“Dezbaterea e importanta, vom face dezbateri la Bucuresti, la Iasi la Craiova, peste tot. Ma astept la o dezbatere aprinsa la inceput si la controverse”, a mai afirmat Kelemen.

Citeste si: Liderul PNL Covasna despre proiectul de autonomie al UDMR: Mergeti, mai baieti, de-aici!

Proiectul UDMR are 97 de articole si va fi postat pe site-ul UDMR in limbile romana si maghiara, dar va fi tradus si in engleza.

Potrivit proiectului UDMR de AUTONOMIE A TINUTULUI SECUIESC, regiunea formata din judetele Harghita, Covasna si Mures ar trebui sa se constituie “ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea sa fie condusa de un Consiliu regional si unul executiv cu presedinte care sa participe la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.