KELEMEN HUNOR: Se impune un acord intre fortele politice atunci cand vine vorba de Sanatate si Educatie

Kelemen Hunor, liderul Uniunii si candidatul UDMR la Presedintia Romaniei, a declarat luni, la Targu Mures, ca se impune incheierea unor pacte politice pentru sistemele de sanatate si educatie, astfel incat strategiile din aceste domenii sa nu fie schimbate atunci cand sunt inlocuiti ministrii de resort.

‘Important ar fi, pentru sistemul de sanatate si pentru educatie sa existe un acord intre fortele politice, indiferent cine vine la guvernare, anumite deziderate sa nu fie schimbate pe parcurs. Fiindca problema cea mai mare nu este ca in educatie si in sanatate am avut cei mai multi ministri in aceasta perioada, aproape un ministru pe an, ci faptul ca de fiecare data au incercat sa impuna o alta strategie, o alta directie. Deci ar trebui un pact, daca se poate spune asa ceva, pentru aceste sisteme uriase si esentiale in ceea ce priveste dezvoltarea societatii. Nu e vorba sa ai sau sa nu ai ministru, important este sa te gandesti pe termen lung, ca om responsabil, ca om ales in Parlament si sa propui niste deziderate — si sigur, aici, dupa aceea Guvernul pune in executare legile si programul de guvernare. Deci nu tine de functia de ministru neaparat. Cand ai ministru, atunci poti sa te gandesti in alti parametri, dar nu tine doar de faptul sa ai ministru’, a aratat Kelemen Hunor.

CITESTE SI: KELEMEN HUNOR: Vom face o PROPUNERE pentru MINISTERUL CULTURII in termenul de 45 de zile 

Presedintele UDMR a subliniat ca pe aceasta tema se impune o discutie intre toti factorii politici, intrucat o reforma a sistemului de sanatate este mai mult decat necesara dupa esecul celei din 2011, iar o decizie in acest sens ar putea fi luata in anul 2015.

‘Trebuie o discutie. Urmeaza o reforma in sistem, nu se poate sa nu ne gandim la o reforma, asa cum in 2011 a fost o initiativa care n-a avut sprijin parlamentar si nici macar in randul populatiei nu a avut sprijin, fiindca a lipsit dezbaterea publica si de specialitate, dar nu putem spune ca nu e nevoie de reforma. Cand va veni momentul — si momentul nu este in 2014, nu este perioada alegerilor prezidentiale — atunci sigur vom avea propuneri, ca avem o experienta si avem specialisti foarte buni. Nu avem un proiect elaborat, nici nu trebuie sa ai acum (…) (Reforma, n.r.) poate sa fie 2015. In 2016 e mai dificil, fiind an electoral. Sunt anumite lucruri care trebuie facute inainte de anii electorali si trebuie sa gasesti si o majoritate pentru o anumita reforma, eu cred ca in 2015 cateva proiecte importante vor fi puse in discutie, poate si reforma in sistemul sanitar’, a sustinut Kelemen.

Liderul UDMR a participat luni, la Targu Mures, la conferinta medicala prilejuita de aniversarea a 15 ani de asigurari medicale in Romania, organizata de Fundatia Studium, alaturi de senatorul Marko Bela si de fostul ministru al Sanatatii, Hajdu Gabor, cel de numele caruia se leaga implementarea legii sistemului asigurarilor de sanatate din Romania.

Kelemen a spus, cu aceasta ocazie, ca in cazul asigurarilor de sanatate principiul solidaritatii ar trebui sa functioneze si ca orice sistem unde exista multe exceptii nu va functiona si va submina acest principiu.

CITESTE SI: ZSOLT SZILAGYI crede ca Master Planul de Transport “DISCRIMINEAZA” Transilvania 

‘Poti sa gasesti o solutie prin care din bugetul national adaugi sumele respective — pentru copii, pentru bolnavi, pentru anumite categorii de asigurati, dar sfera exceptiilor, in acest moment ,este extrem de mare si, din acest punct de vedere, eu cred ca trebuie, la un moment dat, regandit sistemul. E nevoie de o reforma din acest punct de vedere si principiul solidaritatii trebuie sa functioneze. Un alt principiu — principiul subsidiaritatii — si aici, sigur, ceea ce stim cu totii, e important, ca CJAS-urile sa aiba o autonomie mult mai mare, ceea ce se aduna acolo si se da mai departe catre Casa Nationala, pentru a asigura dezechilibrele din tara, sa fie mult mai bine gandit, fiindca nu se poate accepta ca intr-un judet gradul de colectare sa fie de 90 la suta, intr-un alt judet de 40 la suta si cel care e mai bun si aduna mai multi bani da celui care nu reuseste sa faca acest lucru. Deci din acest punct de vedere iarasi avem o problema’, a aratat Kelemen Hunor.

Sursa foto: realitatea.net