Kelemen Hunor si premierul Ungariei se intalnesc la Satu Mare pentru a discuta despre alegerile europarlamentare

Kelemen Hunor va fi candidatul UDMR la prezidentiale - Surse

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, se va intalni, joi, la Satu Mare, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care este si liderul Fidesz, discutiile vizand alegerile europarlamentare care vor avea loc duminica.

intr-un comunicat de presa transmis miercuri, UDMR anunta ca presedintele formatiunii, vicepremierul Kelemen Hunor, va avea o intrevedere cu liderul Fidesz, premierul Ungariei, Viktor Orban, joi, la Satu Mare.

La finalul discutiilor, cei doi lideri vor face o scurta declaratie de presa in curtea Episcopiei Romano-Catolice din Satu Mare, se precizeaza in documentul citat.

Reprezentantii Biroului de Presa al UDMR au declarat corespondentului Mediafax ca discutiile dintre cei doi vizeaza alegerile europarlamentare din 25 mai, “in conditiile in care ambele formatiuni politice – UDMR si Fidesz – apartin aceleiasi familii europene, PPE”.

Citeste si: Probleme in coalitia de guvernare. UDMR va relua negocierile cu PSD dupa alegerile europarlamentare

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost ultima data in Romania in noiembrie 2013, cand a participat, la Bucuresti, la Forumul Economic si Comercial China – Europa Centrala si de Est.

De altfel, anul trecut el a venit de mai multe ori in Romania.

In mai 2013, Viktor Orban a mers la Satu Mare pentru a se reculege si a depune un trandafir alb la mormantul romanului care murise cu o luna inainte, la Izsak (Ungaria), dupa ce ar fi fost batut de doi politisti,

La sfarsitul lunii iulie a anului trecut, Viktor Orban si Kelemen Hunor s-au intalnit la Baile Tusnad, unde au discutat despre sprijinul politic si moral pe care comunitatea maghiara il asteapta de la Guvernul de la Budapesta si de la coalitia guvernamentala ungara.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: USL a murit. O revenire intr-o guvernare comuna cu PSD o excludem din capul locului

Atunci, Viktor Orban s-a aflat la Baile Tusnad pentru a participa la Universitatea de Vara “Balvanyos”, unde europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut ca, impreuna cu Guvernul pe care il conduce, sa construiasca “un sistem de cooperare nationala”, astfel incat sa ofere “protectorat” Transilvaniei, “asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”.

Premierul Ungariei s-a intalnit cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, si in luna februarie a acestui an, la Budapesta, intalnirea facand parte din cadrul consultarilor regulate intre Uniune si Guvernul Ungariei. Atunci, Kelemen Hunor i-a spus premierului Ungariei ca, in ceea ce priveste drepturile comunitatilor, Curtea Constitutionala a exprimat, la analiza proiectului de revizuire a Constitutiei, opinii care nu tin de competenta sa, se preciza intr-un comunicat de presa al UDMR.