KELEMEN HUNOR: Societatea romaneasca nu accepta MOMENTAN AUTONOMIA ca modalitate de solutionare a PROBLEMEI MINORITARE

Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), KELEMEN HUNOR, a declarat vineri, in cadrul prezentarii raportului sau in fata Congresului, ca nu si-a facut iluzii cu privire la acceptarea proiectului de AUTONOMIE elaborat dupa precedentul congres, fiindca societatea romaneasca nu accepta momentan AUTONOMIA culturala ca modalitate de solutionare a problemei minoritare.

“Precum am promis cu ocazia congresului de la Miercurea Ciuc, anul trecut am elaborat si propus pentru dezbatere publica acel proiect al autonomiei regionale care completeaza oarecum proiectul autonomiei culturale, elaborat cu ani in urma. Nu nutrim si nici nu am nutrit iluzii. Ca persoane responsabile, nu am avut intentia de a vinde alegatorilor nostri iluzii. Stim si constatam ca societatea romaneasca nu prea intelege si nu accepta momentan aceasta modalitate de solutionare a problemei minoritare, ce ofera garantii institutionale. Temeri si prejudecati puternice caracterizeaza societatea — acestea ne-au fost lasate ca trista mostenire a ultimilor zece decenii”, a spus KELEMEN HUNOR.

Acesta a subliniat ca numai vointa UDMR nu este suficienta pentru a schimba aceasta stare de fapt, cum nici intentiile UDMR nu sunt suficiente pentru infaptuirea obiectivelor stabilite.

Citeste si: KELEMEN HUNOR la CONGRESUL UDMR: Este nevoie de o reconfigurare a politicii autohtone

“Trebuie sa convingem societatea romana ca nu vrem sa privam pe nimeni de nimic si nu avem intentia de a face rau cuiva. Aceasta sarcina nu poate fi indeplinita fara sprijinul membrilor majoritatii. In plus, este nevoie de rabdare si perseverenta. Insa, inainte de toate, trebuie sa avem incredere in noi insine, fiindca in lipsa acestei baze comunitare solide, in lipsa increderii solide, ne vom confrunta cu o sarcina dificila sau chiar extrem de dificila!”, a sustinut liderul UDMR.

In raportul sau, KELEMEN HUNOR a spus ca in urma cu patru ani a promis si ca Uniunea va clarifica relatia cu guvernul Ungariei si cu cele doua formatiuni componente, FIDESZ (Uniunea Tinerilor Democrati) si KDNP (Partidul Popular Crestin Democrat).

“Am infaptuit acest lucru si astazi putem afirma fara sovaiala ca suntem considerati parteneri cu care guvernul maghiar schimba opinii in problemele politicii nationale si, daca este nevoie, poate forma front comun”, a spus acesta, potrivit Agerpres.

KELEMEN HUNOR a precizat ca in ceea ce priveste politica externa, UDMR si-a asumat un rol proactiv in cadrul Partidului Popular European si prin intermediul reprezentantilor sai in Parlamentul European, in diferitele organisme ale Consiliului Europei si in FUEN (Uniunea Federativa a Nationalitatilor Europene) a demarat initiativa cetateneasca ce vizeaza elaborarea unei legislatii referitoare la protectia minoritatilor, la nivel european.

Citeste si: KELEMEN HUNOR este IMPOTRIVA PENSIILOR SPECIALE: SOCIETATEA nu ar ACCEPTA asa ceva

“Prin intermediul documentului depus, numit ‘Minority Safe Pack’, am generat o solidaritate la nivel european in randul minoritatilor: de la Marea Nordului si tarmurile Oceanului Atlantic pana la Marea Mediterana. Prima tentativa nu a fost incununata de succes, dar nu vom ceda”, a aratat politicianul.

In raportul sau, KELEMEN HUNOR a vorbit si despre guvernare, intrucat in decursul mandatului sau de patru ani a facut parte din doua coalitii guvernamentale.

“Ambele perioade au facut subiectul multor analize, inclusiv interne. Prima coalitie a fost cea condusa de Partidul Democrat-Liberal. In legatura cu aceasta trebuie amintite doua aspecte. In primul rand, am reusit sa impiedicam implementarea unei reforme teritorial-administrative, care ar fi dezavantajat extrem de mult comunitatile maghiare din tinutul secuiesc si din regiunea Partium, fiindca le-ar fi privat de drepturile decizionale administrative de care beneficiaza. Aceasta ‘istorioara’ releva faptul ca, in situatia noastra aparte, de minoritari, cateodata si impiedicarea unor masuri poate fi interpretata ca un succes. Cel de-al doilea eveniment se leaga insa de caderea guvernului. Degeaba am adoptat o lege buna a invatamantului, daca liderii de etnie romana ai Universitatii de Medicina si Farmacie Targu-Mures nu au aplicat-o. Am facut tot posibilul in cazul unei probleme specifice comunitatii maghiare”, a subliniat acesta.

Kelemen a precizat ca UDMR a fortat adoptarea unei hotarari de guvern care obliga institutia respectiva la aplicarea legii si, prin urmare, opozitia a depus o motiune de cenzura care a condus la demiterea guvernului.

“Din ambele cazuri se pot trage mai multe invataminte, cel mai important fiind faptul ca am facut tot ce ne-a stat in putinta pentru apararea intereselor comunitatii maghiare. Si asa si este corect: aceasta este principala noastra sarcina. A fost atunci, este si acum si va fi si in viitor”, a accentuat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a facut referire si la cele zece luni in care a guvernat alaturi de PSD “pana in momentul in care am ajuns la concluzia ca in conditiile date nu merita sa continuam aceasta colaborare”.

“Primul conflict a fost cel referitor la cazul documentului numit ‘Minority Safe Pack’, cand Guvernul, prin ministrul de Externe, a formulat o opinie divergenta de cea sustinuta de mine, viceprim-ministrul Guvernului si unul dintre initiatorii documentului in cauza. Ca urmare a evenimentului relatat, am demisionat, fiindca am considerat ca problema minoritatilor este mai importanta decat detinerea unei functii guvernamentale. Sunt convins si astazi ca am procedat intr-o maniera corecta. Dupa cum si ramanerea UDMR la guvernare a fost o decizie corecta”, a mai afirmat Kelemen.

Sursa foto: clujmanifest.ro