KELEMEN: UDMR cere CE sa acorde atentie respectarii DREPTURILOR MINORITATILOR in Romania

UDMR cere Consiliului Europei si institutiilor UE specializate in protectia minoritatilor sa acorde o atentie deosebita modului in care sunt respectate, in Romania, drepturile minoritatilor, dar si o legislatie in acest domeniu, similara celei aplicate cu succes in alte tari membre UE.

Potrivit unei scrisori adresate, luni, de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, presedintelui Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, Uniunea a obtinut, folosind instrumentele democratiei, numeroase drepturi pentru minoritati, dar considera ca acesta este un proces care nu a luat sfarsit, transmite Mediafax. 

Consideram ca intre comunitatea nationala maghiara si statul roman cadrul colaborarii s-a deteriorat. De aceea, cerem Consiliului Europei si institutiilor Uniunii Europene specializate in protectia minoritatilor sa acorde o atentie deosebita modului in care sunt respectate, in Romania, drepturile minoritatilor. incepand din 1989, UDMR a obtinut, folosind instrumentele democratiei, numeroase drepturi pentru minoritati, au fost rezultate remarcabile, dar noi consideram ca acesta este un proces care nu a luat sfarsit. Noi consideram ca trebuie sa asezam pe baze noi relatia dintre statul roman si minoritatile nationale. UDMR solicita o legislatie in domeniul minoritatilor de felul celor care sunt aplicate cu succes in alte tari membre in UE”, se arata in scrisoare.

CITESTE SI: MARKO ATTILA, dat in URMARIRE prin INTERPOL. Fostul deputat apare pe lista “MOST WANTED”

In scrisoarea adresata lui Buquicchio, liderul UDMR reclama ca organizatorii Conferintei de marcare a implinirii a 20 de ani de cand Romania a ratificat Conventia-cadru privind Protectia Minoritatilor, desfasurata in 30 aprilie la Cluj-Napoca, si la care a participat si presedintele Comisiei de la Venetia, nu au invitat reprezentantii comunitatii maghiare.

Consideram ca aceasta abordare este absolut jignitoare si antidemocratica si pune sub semnul indoielii seriozitatea angajamentului autoritatilor romane fata de dialogul cu comunitatile nationale si colaborarea cu acestea. Pozitia noastra hotarata este aceea ca nu statul trebuie sa conchida si sa afirme ca Romania duce o politica exemplara in sfera protectiei minoritatilor, ci organizatiile minoritatilor trebuie sa judece calitatea masurilor care se rasfrang asupra soartei lor”, sustine Kelemen in scrisoare.

Presedintele UDMR sintetizeaza, in scrisoare, in 14 puncte, cazurile de incalcare a drepturile minoritatilor nationale din Romania, amintind, printre altele, despre situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures unde, de mai multi ani, “nu se reuseste infiintarea unei facultati de sine statatoare cu limba de predare maghiara”, despre faptul ca restituirea imobilelor bisericesti si comunitare practic a fost sistata si despre “prima re-nationalizare”, care a avut loc in cazul cladirii Colegiului “Székely Mikó”, aceasta fiind luata inapoi de la Biserica Reformata, careia ii fusese restituita legal.

Extinderea drepturilor comunitare nu compromite integritatea statului roman, autonomia si regionalizarea nu atenteaza la unitatea tarii. impreuna cu Uniunea Federativa a Nationalitatilor Europene (FUEN), UDMR cere Uniunii Europene sa emita o directiva cu privire la protectia minoritatilor, cu caracter obligatoriu pentru tarile membre si a carei aplicare sa o poata verifica in mod eficient, prin intermediul unui sistem de monitorizare activa. in relatia dintre stat si minoritatile nationale trebuie sa prevaleze dialogul, buna-credinta si increderea, ceea ce nu s-a intamplat la conferinta de la Cluj, unde, pentru statul roman, minoritatea maghiara din Romania a fost pur si simplu inexistenta”, se arata in scrisoare.

CITESTE SI: KELEMEN HUNOR: UDMR isi exprima SOLIDARITATEA cu RADULY ROBERT si SZOKE DOMOKOS

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au participat, in 30 aprilie, la Cluj-Napoca, la Conferinta internationala dedicata marcarii a 20 de ani de la adoptarea de catre Consiliul Europei, respectiv semnarea si ratificarea de catre Romania a conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, organizata de Ministerul Afacerilor Externe si UBB.

Sursa foto www.gandul.info