KERRY: UE trebuie ‘SA SE UNEASCA’ in jurul ACORDULUI DE LIBER-SCHIMB cu SUA

Secretarul de stat american JOHN KERRY a facut apel luni la Uniunea Europeana ‘SA SE UNEASCA’ pentru a permite ca ACORDUL COMERCIAL DE LIBER-SCHIMB (TTIP) cu SUA sa avanseze, intr-un moment in care incepe o NOUA RUNDA DE NEGOCIERI, transmite AFP.

“Este extrem de important pentru Europa sa se uneasca in jurul TTIP”, a declarat seful diplomatiei americane la Madrid, in cadrul unui turneu european.

Negociatorii americani si europeni urmeaza sa inceapa luni la Miami un nou ciclu de discutii asupra acestui acord controversat care vizeaza ELIMINAREA BARIERELOR VAMALE si de reglementare de o parte si de alta a Atlanticului.

De la inceputul discutiilor in iulie 2013, cei care se opun acordului il considera a fi Calul Troian al unei dereglementari generalizate si opace, in DETRIMENTUL NORMELOR SANITARE SAU DE MEDIU si in BENEFICIUL MULTINATIONALELOR.

CITESTE SI: IOHANNIS, DISCUTII CU REPREZENTANTII UNOR COMPANII MULTINATIONALE AMERICANE. CARE AU FOST SUBIECTELE

“Vreau sa subliniez: (acordul) NU VA SLABI REGLEMENTARILE. Nu va afecta regulile privind mediul sau piata muncii”, a afirmat Kerry.

Potrivit oficialului american, acordul TTIP va permite eliminarea ‘interferentelor’ care franeaza “cresterea, crearea de locuri de munca si investitiile” de ambele parti ale Atlanticului.

Discutiile de la Miami, care se vor incheia vineri, se vor concentra pe barierele vamale, dupa care vor ataca problema sensibila a accesului companiilor europene la piata publica americana. La inceputul lunii octombrie, SUA au incheiat un amplu acord de liber-schimb (TTIP) cu 11 tari din regiunea Asia-Pacific.

Sursa foto: cnn