Kim Jong-Un nu are timp de sărbători: Am butonul nuclear pe birou

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a îndemnat luni Coreea de Nord să producă în masă focoase nucleare şi rachete balistice, într-un mesaj de Anul Nou care demonstrează hotărârea sa de a-şi realiza cu orice preţ ambiţiile militare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Phenianul şi-a intensificat considerabil în cursul anului trecut eforturile pentru a derula programele sale nuclear şi balistic interzise, în pofida multiplelor sancţiuni ale ONU şi a retoricii tot mai belicoase dinspre Washington.

Kim Jong-Un, care a subliniat că are în permanenţă pe biroul său butonul armei atomice, a prezidat în septembrie al şaselea test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de până acum.

El a mai supravegheat în timpul anului mai multe tiruri cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), avertizând că Nordul este capabil să lovească teritoriul continental nord-american şi că a devenit un stat nuclear în sine.

“Trebuie să producem în masă focoase nucleare şi rachete şi să accelerăm desfăşurarea lor”, a declarat Kim Jong-Un în discursul de Anul Nou, repetând că Nordul şi-a atins scopul, de a accede la statutul de ţară nucleară.

Coreea de Nord “poate înfrunta orice ameninţare nucleară din partea Statelor Unite, ea dispune de o puternică forţă de descurajare care este capabilă să împiedice Statele Unite să se joace cu focul”, a mai spus Kim Jong-Un.

“Butonul nuclear este întotdeauna pe biroul meu. Statele Unite trebuie să ia aminte că nu este un şantaj, ci realitatea”, a avertizat el.

Sursa foto: bbc