KLAUS IOHANNIS a anuntat ca CSM va ataca la CCR OUG pe JUSTITIE: Este INADMISIBIL

Presedintele Klaus Iohannis a prezidat miercuri sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), unde s-a stabilit, in unanimitate, ca ordonanta Iordache adoptata de Guvern, marti noapte, pe furis, sa fie atacata la Curtea Constitutionala (CCR).

Seful statului a vorbit in termeni extrem de duri despre gestul miselesc al Guvernului: “E inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!”.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca seful Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, este hotarat sa sesizeze CCR pentru conflict intre institutii, dupa ordonanta privind modificarea Codurilor Penale, adoptata pe furis de Guvernul Grindeanu, marti, la orele serii.

Seful statului a adaugat ca toti membrii CSM si-au aratat solidaritatea cu presedintele Consiliului.

“Vor discuta in continuare asupra detaliilor, eu plec multumit de aici, fiindca am putut sa constat in primul rand o solidaritate in interiorul CSM, si, din discutii, am putut sa aflu ca, practic, intreg sistemul e de partea CSM. Justitia din Romania e independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a tratat aceasta chestiune, modificand Codurile Penale noaptea, fara aviz”, a spus presedintele.

Intrebat care e solutia, Klaus Iohannis a raspuns: “E important in primul rand sa vedem ca exista acest conflict si sa fie sesizata CCR, dupa care CCR cu siguranta are libertatea sa decida, dar inclusiv sa anuleze acest act normativ”. “Problema este ca in acest fel nu se poate proceda intr-un stat de drept. Romania este si vrea sa ramana un stat de drept, daca Guvernul nu intelege, se vor face pasii necesari. (…) La un moment dat, Guvernul va trebui sa dea socoteala si sa explice de ce a procedat asa”, a mai spus seful statului.

Sursa foto: presidency