KLAUS IOHANNIS A CASTIGAT PROCESUL CU AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE (ANI)

Presedintele KLAUS IOHANNIS a castigat procesul cu Agentia Nationala de Integritate (ANI), la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanta i-a dat dreptate lui presedintelui IOHANNIS in procesului in care acesta a contestat raportul ANI privind un conflict de interese in care s-ar fi aflat cand era primar la Sibiu, legat de un contract cu tipografia Forumului Democrat al Germanilor. Sentinta poate fi contestata la ICCJ.

Presedintele KLAUS IOHANNIS a depus contestatia imediat dupa raportul Agentiei Nationale de Integritate, care stabilise ca, in calitate de primar al municipiului Sibiu, ar fi incalcat legislatia cu privire la incompatibilitate si conflict de interese, deoarece Primaria Sibiu a incheiat un contract de informare si publicitate cu Tipografia Honterus care apartine Forumului German din Romania, iar organizatia era condusa la acea data de edil.

Procesul a fost suspendat in 2014, din cauza ca ANI sesizase Parchetul sa faca cercetari in cazul lui KLAUS IOHANNIS, pentru conflict de interese. Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa verificarile facute la sesizarea ANI, a inchis dosarul, procurorii stabilind ca Iohannis nu a incalcat legea atunci cand a semnat, in calitate de primar al Sibiului, un contract cu Tipografia Honterus. Astfel, Curtea de Apel Alba Iulia a decis sa reia judecarea actiunii depuse de KLAUS IOHANNIS.

In august 2013, ANI l-a acuzat pe IOHANNIS de conflict de interese in cazul unui contract semnat in decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, al carui presedinte era atunci. ANI a sesizat si Parchetul instantei supreme cu privire la posibila savarsire de catre KLAUS IOHANNIS a infractiunii de conflict de interese.

Inspectorii de integritate sustineau ca IOHANNIS a aprobat, in perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale in vederea efectuarii platilor catre prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.

Pe de alta parte, in 21 ianuarie 2015, presedintele KLAUS IOHANNIS a castigat definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate privind incompatibilitatea, dupa ce instanta suprema a respins recursul ANI. Astfel, inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca Iohannis nu a fost in incompatibilitate in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in Adunarile Generale ale Actionarilor de la societatile Apa Canal si Piete.

Sursa foto www.agerpres.ro