Klaus Iohannis a convocat-o pe Viorica Dăncilă. Despre ce au discutat cei doi timp de 45 de minute

Președintele Klaus Iohannis a chemat-o pe Viorica Dăncilă la discuții, la Palatul Cotroceni, pe fondul informațiilor potrivit cărora Executivul ar putea adopta ordonanța de urgență privind grațierea și amnistia, au declarat surse pentru Hotnews. Întâlnirea va avea loc miercuri.

Update: Discuţiile dintre preşedinte şi premier s-au încheiat. Maşina premierului Viorica Dăncilă a plecat de la Cotroceni în jurul orei 11.15 după aproximativ 45 de discuții.

Premierul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Președintele Klaus Werner Iohannis, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce privește stadiul pregătirii dosarelor și a temelor de interes, cât și referitor la aspectele tehnice, de infrastructură și program. 

Potrivit sursei citate, au fost trecute în revistă prioritățile incluse în Programul de lucru al Președinției Române la Consiliul UE și s-a discutat pe marginea calendarului acțiunilor pe care Guvernul are în vedere să le organizeze în prima parte a anului viitor. 

„În context, a fost evidențiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană. Prim-ministrul a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore și a reafirmat angajamentul Guvernului de a contribui activ pe durata mandatului la identificarea unui consens, la luarea unor decizii importante cu privire la temele și dosarele aflate pe agendă, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față”, se arată în comunicatul remis presei de Guvern. 

Știre inițială

Surse politice au precizat pentru Hotnews.ro că președintele Klaus Iohannis a sunat-o pe Viorica Dăncilă pentru a avea o discuție în contextul informațiilor legate de o posibilă ordonanță de urgență. Cei doi au convenit ca întrevederea să aibă loc mâine.

Executivul are programată azi o ședință care ar urma să înceapă la ora 14.00. Ordinea de zi nu a fost făcută publică, dar au existat informații referitoare la intenția de a adopta o ordonanța de urgență privind grațierea și amnistia.

Liviu Dragnea a negat însă această variantă. Președintele a mai încercat să blocheze adoptarea OUG 13, în ianuarie anul trecut. Atunci, el a ales să participe și să prezideze ședința de guvern. ”Sunt doi elefanți în încăpere, dar nu se văd: amnistia și modificarea Codurilor penale”, spunea atunci Iohannis.

Mult contestata OUG 13 avea să fie emisă ulterior, într-o ședință programată seara târziu, fără ca OUG 13 să figureze pe ordinea de zi oficială, și a generat imediat proteste de stradă. La presiunea protestatarilor, guvernul condus de Sorin Grindeanu a abrogat OUG 13.

Sursa foto: realitatea