KLAUS IOHANNIS a CONTESTAT la CCR LEGEA DRAGNEA, care elimina 102 taxe

Presedintele KLAUS IOHANNIS a contestat, marti, la Curtea Constitutionala (CCR) legea Dragnea, trecuta in timp record de Parlament si care prevede eliminarea a 102 taxe. In sesizarea trimisa magistratilor CCR, seful statului sustine ca atat continutul legii, cat si modul in care a fost adoptata incalca principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul si cele care guverneaza bugetul public national si submineaza rolul Guvernului.

“Simplificarea procedurilor in raporturile dintre cetateni si autoritati, precum si diminuarea poverii fiscale, prin eliminarea unor taxe si tarife, sunt deziderate impartasite la nivelul societatii. Realizarea acestor deziderate implica, in mod necesar, adoptarea de masuri legislative coerente, eficiente, predictibile si, in acelasi timp, responsabile. Lipsa de coerenta, previzibilitate si responsabilitate a dispozitiilor legale adoptate in ultima perioada a fost frecvent invocata in fata Curtii Constitutionale, instanta constitutionala sanctionand incalcarea acestor exigente.

Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative vizeaza eliminarea unor taxe achitate de catre persoanele fizice si juridice pentru anumite servicii prestate de autoritati si institutii publice. Prin continutul sau normativ, precum si din analiza modului in care a fost adoptata, sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national”, se arata in sesizarea trimisa de Klaus Iohannis.

Presedintele a promis saptamana trecuta, cu ocazia unei dezbateri pe tema taxei radio-TV, ca pe 15 noiembrie va anunta public decizia sa in cazul legii Dragnea. Guvernul a analizat legea prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-TV, dar a ajuns la concluzia ca nu sunt argumente pentru atacarea ei la Curtea Constitutionala.

“Am analizat. Nu avem argumente constitutionale pentru a ataca astfel de decizii. O sa trimitem, intr-un fel sau altul, probabil, o nota catre Parlament in care sa explicam care sunt problemele legislative, din punctul nostru de vedere, cu aplicarea acestei legi, pe care Parlamentul ar trebui sa le clarifice in cel mai scurt timp, daca doreste sa aplice aceste legi, pentru despre asta e vorba acolo.

Dincolo de partea bugetara, de impactul bugetar (…) de peste un miliard de lei, dincolo de asta, sunt cateva probleme juridice legislative care trebuie clarificate, inclusiv pentru radio si pentru televiziune, pentru ca altfel aceasta lege sau nu poate sa fie aplicata sau risca sa creeze mai multe probleme decat sa rezolve”, a declarat Dacian Ciolos la finalul lunii octombrie.

Sursa foto: presidency