SEDINTA CSAT S-A INCHEIAT! CONCLUZIILE presedintelui KLAUS IOHANNIS

Presedintele Klaus Iohannis va conduce, marti, o noua sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), printre subiecte numarandu-se mandatul Romaniei pentru summit-ul NATO de la Bruxelles, din 25 mai, primul la care va participa si presedintele american Donald Trump.

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, la scurt timp dupa incheierea sedintei Consiliului de Aparare a Tarii. Principalele declaratii ale sefului statului (sursa: Hotnews):

“Au fost luate decizii importante care privesc securitatea nationala.  Vineri am aprobat dupa participarea Romaniei la grupul de lupta al NATO din Polonia. Incepand cu 2017, Romania va fi prezenta cu o subunitate la nivel de companie in Polonia. Am informat Parlamentul in aceasta chestiune.

O prima tema s-a referit la informarea privind stadiul indeplinii in 2016 a programului de inzestrare a Armatei. Am aprobat azi o forma actualizata a acestui program ca urmare a alocarii a 2% din PIB pentru MApN. Subliniez ca alocarea a 2% din PIB are un impact dublu asupra securitatii nationale: pe de o parte impune actualizarea masurilor pentru inzestrarea armatei, pe de alta parte va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare.

Prin punerea in aplicare a programului actualizat se vor initia programele esentiale de inzestrare si participare a companiilor nationale: transportoare blindate 8×8 si 4×4, avioane multiroll, sisteme de comanda si control si corvetele. Am analizat si aprobat obiectivele Romaniei la summitul NATO de la Bruxelles, probabil la finalul lunii mai. Reuniunea va fi cadrul pentru prezentarea viziunii noii administratii SUA privind rolul NATO. 

Asteptarile Romaniei sunt in principal legate de reconfirmarea aliantei si soliditatii relatiei transatlantice. Ne asteptam ca la Summitul NATO sa fie evidentiate contributiile Romaniei la NATO si pastrata importanta strategica a Marii Negre.  Am analizat activitatea in 2016 a institutiilor din sistemul de securitate. Tinand cont de evenimentele interne si internationale, institutiile si-au indeplinit cu succes misiunile incredintate.

Am evaluat activitatea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica in 2016.  Am analizat raportul CSAT privind activitatea din 2016, raport care va fi trimis spre aprobare Parlamentului Romaniei”.

STIRE INITIALA

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, sedinta CSAT va avea loc marti, 21 martie, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni. Iata subiectele incluse pe ordinea de zi, potrivit sursei citate:

Stadiul indeplinirii, in anul 2016, a programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva;

Mandatul Romaniei pentru summit-ul NATO de la Bruxelles (2017) ;

Activitatea desfasurata de catre institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale in anul 2016 si principalele obiective pentru anul 2017;

Activitatea desfasurata de catre Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica in anul 2016;

Activitatea desfasurata de Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO) in anul 2016 si planul de activitate pentru anul 2017;

Activitatea desfasurata de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in anul 2016.

De asemenea, Administratia Prezidentiala transmite ca in cadrul acestei sedinte vor fi abordate si alte subiecte care sunt de interes pentru securitatea nationala a Romaniei.

Sursa foto: presidency