Ședință CSAT! S-a avizat bugetul pentru armată și serviciile secrete! Bugetele Serviciilor cresc, cu excepția SIE

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, marți, de la ora 11, la Palatul Cotroceni. Conform anunțului făcut de Administrația Prezidențială, pe ordinea de zi a ședinței CSAT este proiectul de buget pentru anul 2020.

Update: Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat, marți, bugetele prevăzute pentru armată și pentru serviciile secrete, a transmis Administrația Prezidențială. Bugetul pentru 2020 prevede o creștere semnificativă a alocărilor pentru Servicii.

Astfel, Ministerului Apărării Naționale i s-a menținut alocarea și în anul 2020 a 2% din PIB, procent convenit prin Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare. Fondurile avizate vor permite finanțarea derulării programelor de înzestrare a Armatei României.

Sumele avizate pentru celelalte instituții din domeniul apărării țării și securității naționale vor asigura îndeplinirea misiunilor și obiectivelor stabilite și asumate de către acestea, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Bugetele Serviciilor cresc semnificativ, cu excepția SIE. Cel mai mult primește SRI

Bugetul pentru 2020 prevede o creștere a alocărilor pentru Servicii.

Cea mai mare creștere de buget este pentru Serviciul Român de Informații (SRI), care în 2020 va beneficia de 2,68 miliarde de lei, cu 10,8% mai mult față de 2019, când a avut un buget de 2,42 miliarde de lei, potrivit Mediafax. Cheltuielile de personal reprezintă 1,52 miliarde de lei din totalul creditelor bugetare acordate, fiind majorate cu 10,31%, de la circa 1,38 miliarde de lei în 2019. Cheltuielile cu bunuri și servicii ale SRI cresc cu 5,64%, respectiv de la 203 milioane de lei la 215 milioane de lei. Cheltuielile cu asistența socială reprezintă aproape 700 milioane de lei din bugetul SRI, acestea fiind majorate cu 1,6%.
 
Serviciul de Protecție și Pază (SPP) are alocat un buget de 275 milioane de lei pentru anul viitor, mai mult cu 19% față de cele 231 milioane lei din 2019, în timp ce Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) primește 630,38 milioane de lei, cu 6% mai mult față de 2019 (594,62 milioane de lei).
 
Bugetul Serviciului de Informații Externe (SIE) este singurul care scade. Astfel, creditele bugetare acordate SIE scad cu 3,12%, de la 334,13 milioane de lei la 323,7 milioane de lei în 2020.

Știre inițială 

„Marți, 17 decembrie a.c., începând cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a ședinței se află subiectul referitor la propunerile de buget pentru anul 2020 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării țării și securității naționale”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de buget. „Cea mai bună dată pentru plen este data de 23 decembrie. Obiectivul nostru este acela ca până la data de 31 decembrie România să aibă un buget din partea guvernului liberal.

=Procedura de angajare a răspunderii permite depunerea amendamentelor. Suntem deschiși la primirea acelor amendamente care pot avea consecințe benefice asupra economiei sau asupra anumitor segmente din populație”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa foto: presidency