Klaus Iohannis a tras concluziile după consultările cu partidele politice! Declarații

Președintele Klaus Iohannis a explicat, joi, că va încerca desemnarea unui premier cât mai rapid, asta pentru că România are de rezolvat mai multe situații urgente și este nevoie de un Guvern funcțional.

Update 6: Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri după-amiază, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, de la care PSD a lipsit, că luni sau cel târziu marți va desemna un prim-ministru, el spunând că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, și că este destul de clar că ne îndreptăm spre guvern PNL sau în jurul PNL. Șeful statului a mai spus că, personal, sprijină varianta alegerilor anticipate, dar acestea sunt foarte greu de realizat constituțional, iar acum este nevoie de un guvern instalat rapid. “După prezidențiale putem redeschide cu toții ideea de anticipate”, a adăugat președintele.

După consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, Klaus Iohannis a anunțat că luni, cel târziu marți va desemna un nou prim-ministru, ținând să sublinieze că nu va mai nominaliza ”un personaj de la PSD”. El a spus că este nevoie să se instaleze urgent un nou guvern, de tranziție, pentru că “orice zi în plus cu acest guvern interimar pesedist e o zi pierdută pentru România”, iar soluția desprinsă în urma consultărilor este un Executiv PNL sau în jurul PNL, “urmând să se clarifice aceste nuanțe”.
 
Despre alegerile anticipate, variantă susținută în principal de USR, Iohannis a spus că acestea sunt foarte greu de realizat constituțional și ar putea însemna ca Guvernul Dăncilă să rămână interimar în funcție, ceea ce este “de neimaginat”. El a spus că după prezidențiale este dispus să se implice într-o discuție onestă cu toate partidele politice, pentru a găsi o soluție.

Update 5: PMP a ieșit de la consultările cu Iohannis, iar Eugen Tomac a declarat că pentru PMP cea mai bună opțiune ar fi desemnarea unui premier de la acest partid, dar că sunt dispuși să discute cu cei care vor revenirea la alegerea primarilor din două tururi și să elimine pensiile speciale.

“Pentru noi, este esențial ca viitorul guvern să aibă ca prioritate o ordonanță de urgență privind alegerea primarilor în 2 tururi, este importantă eliminarea pensiilor speciale, iar viitoarea majoritate parlamentară care va învesti un nou guvern să își asume reducerea numărului parlamentarilor”, a spus Tomac.

El a subliniat că fără voturile PMP Viorica Dăncilă rămânea la palatul Victoria. E nevoie de o nominalizare de premier care să nu reprezinte un pericol pentru ceilalți, a adăugat Tomac. De asemenea, liderul PMP a afirmat că alegerile anticipate nu se pot organiza, pentru că dacă un guvern ar pica, al doilea ar fi votat cu siguranță. „E o încercare de a păcăli electoratul”, a spus Tomac.

Update 4: UDMR a ieșit de la consultări. Kelemen Hunor a anunțat că nu este de acord cu alegerile anticipate care ar prelungi criza. Variantele UDMR sunt: un guvern condus de un premier UDMR, un guvern politic condus de un premier independent sau un guvern condus de Ludovic Orban.

”Avem nevoie de un guvern validat în parlament cât mai repede. Avem nevoie de rectificare cât mai repede. Avem nevoie de un guvern care va guverna 12 luni. Aprobă bugetul, organizează alegeri prezidențiale, locale, parlamentare și nu face decat administrare corectă, fără excese, extravaganțe și ordonanțe de urgență

Noi nu credem în varianta anticipatelor. Ar însemna un guvern interimar până în mai, că nu se poate face buget. Să arunci țara într-o astfel de criză înseamnă că ești inconștient. Dacă toată lumea va ajunge la concluzia că trebuie anticipate, noi suntem pregătiți. Despre guvern, prima opțiune este un premier din UDMR. A doua opțiune e un premier independent, din zona ficală, financiară, cu un guvern politic.

Ultima soluție de rezervă, un guvern condus de președintele PNL, dar acolo nu e nevoie de noi, că am înțeles că PSD a anunțat că-l votează. Riscul e că se uzează. Nu știm ce măsuri vrea să ia un astfel de guvern. Riscul să nu avem un guvern de centru dreapta după alegeri e mare. Am înțeles că și presedintele Iohannis vrea să se rezolve problema guvernului.”

Update 3: Delegația USR a intrat la discuții cu șeful statului. Din partea USR la Cotroceni au venit Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Stelian Ion și Iulian Bulai.

”Am luat act încă de aseara de mesajul președintelui de susținere a anticipatelor care scot la propriu România din criză. Am înaintat pactul pentru anticipate, președintele a fost cumva în asentimentul nostru, fiind de acord că anticipatele sunt soluția morală pentru România.

În același timp, am discutat despre formarea guvernului. România are nevoie de un nou guvern care să aibă ca obiective realizarea de anticipate undeva prin martie anul viitor”, a declarat Dan Barna după consultările cu șeful statului.

Update 2: Delegația PNL, condusă de președintele partidului Ludovic Orban, a fost primită, la Palatul Cotroceni. de șeful statului. Din delegație mai fac parte liderii deputaților și senatorilor, Raluca Turcan și Florin Cîțu, dar și secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, și eurodeputatul Rareș Bogdan.

”Poziția PNL e foarte clară, în cazul în care există posibilitatea unui acord asupra anticipatelor, noi susținem revenirea la popor. Dacă acest lucru nu va fi posibil, iar președintele ne va solicita să formăm guvernul, PNL își va asuma responsabilitatea guvernării.

Suntem la debutul consultărilor, am urmărit declarațiile de până acum. Există disponibilitate la cooperare. Ne dorim ca formațiunile care au contribuit la căderea guvernului PSD să continue într-un proiect comun. Dacă vom fi chemați să formăm guvernul, vom discuta cu toți posibilii parteneri. PNL este pregătit să preia guvernarea”, a declarat Orban după terminarea consultărilor.

Update: Președintele Klaus Iohannis a început vineri consultările cu liderii partidelor parlamentare pentru formarea unui nou guvern, după ce Cabinetul Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură. Primii care vor merge la Cotroceni vor fi liberalii, iar ultimii chemați – cei de la PSD.

Viorica Dăncilă a anunțat însă că PSD nu va merge, pentru că nu a existat un Comitet Executiv în partid pentru a lua această hotărâre, ea spunând că speră ca niciun membru să nu treacă peste această decizie a sa. Joi, după căderea Guvernului Dăncilă, șeful statului spunea că cea mai bună soluție ar fi alegerile anticipate, dar acestea pot avea loc doar dacă există consens. Această variantă a fost susținută insistent de Dan Barna, care spune că USR își asumă să intre la guvernare doar după anticipate.

Programul consultărilor președintelui Klaus Iohannis cu liderii partidelor politice parlamentare:

  • 11.00 – Partidul Naţional Liberal (PNL)
  • 11.30 – Uniunea Salvați România (USR)
  • 12.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)
  • 12.30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP)
  • 13.00 – Grupul parlamentar Pro Europa (formațiunea lui Victor Ponta)
  • 13.30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)
  • 14.00 – Grupul parlamentar al minorităților naționale
  • 14.30 – Partidul Social Democrat (PSD)

Știre inițială

”Sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor și trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european care să respecte standardele Comisiei Europene. De asemenea, suntem în prag de alegeri prezidențiale și avem datoria de a le organiza cât mai bine, inclusiv pentru românii din diaspora.

Voi lua o decizie cu respectarea Constituției și având în vedere că indiferent ce opțiune voi alege va fi una pentru rezolvarea cât mai rapidă a crizei politice. Trecerea moțiunii de cenzură este doar o etapă, dar bătălia cu PSD nu s-a terminat aici. De aceea cer românilor să vină la vot în număr cât mai mare, pentru că votul la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare este esențial pentru democrație.”, a spus Klaus Iohannis.

”Rezolvat! Astazi a castigat Romania. Astazi votul romanilor dat pe 26 mai la referendum a fost intru totul si pe deplin respectat. Caderea Guvernului PSD e rezultatul firesc al reactiei intregii societati fata de abuzurile si incompetenta acestui Guvern. Am reusit sa blocam dezastrul PSD. Ma bucur ca ratiunea a prevalat. E un semn de maturitate politica pentru ca orice zi cu Guvernul Dancila insemna pentru Romania o zi pierduta.

Maine (n.red. vineri) incepand cu 11:00 voi convoca partidele la consultari pentru ca avem nevoie urgenta de un nou guvern. Voi propune o solutie de Executiv cu un mandat foarte clar care sa asigure guvernarea pana la viitoarele alegeri parlamentare, indiferent cand se vor desfasura acestea. Alegerile anticipate se pot foace doar daca exista consens al formatiunilor. La consultari voi constata in ce masura exista acest consens”, a mai declarat Iohannis.

238 de parlamentari de la toate partidele, inclusiv PSD, au votat, astazi, pentru demiterea Guvernului.  Urmeaza acum ca Parlamentul sa emita hotararea de demitere a Guvernului, ca presedintele Iohannis sa convoace consultari cu partidele parlamentare, iar la final sa anunte premierul desemnat. Acesta isi va face echipa sa si va merge in Parlament sa obtina votul de incredere. Urmatoarele alegeri parlamentare vor avea loc in toamna lui 2020, insa mai multe voci din Opozitie, in frunte cu cei de la USR, cer alegeri anticipate.

Sursa foto: presidency