Klaus Iohannis a explicat de ce România a susținut amânarea Brexit-ului

Președintele Klaus Iohannis a susținut, în cadrul Consiliului European, amânarea Brexit-ului până la data de 31 octombrie, pentru ca Parlamentul de la Londra să aibă răgazul necesar să adopte acordul și pentru a evita astfel o retragere haotică a Regatului Unit din Uniunea Europeană, scenariu care ar afecta cetățenii europeni și mediul de afaceri. 

”Acordul de retragere, negociat între Uniunea Europeană și partea britanică, rămâne cel mai bun instrument pentru garantarea retragerii ordonate. Pe baza acestui acord, vor putea fi asigurate drepturile cetățenilor, vor fi rezolvate aspectele legate de contribuția Marii Britanii la bugetul UE și va fi asigurată o soluție optimă pentru frontiera cu Irlanda de Nord. Pe de altă parte, ratificarea acordului de retragere va permite demararea discuțiilor pentru următoarea etapă a relațiilor viitoare între UE și Marea Britanie”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
 
Citește și: LIDERII UE ACCEPTĂ AMÂNAREA BREXIT-ULUI PÂNĂ PE 31 OCTOMBRIE 2019, CU REVIZUIRE ÎN IUNIE! DECLARAȚII
 
În acest context, potrivit sursei citate, președintele Iohannis s-a pronunțat pentru un ”parteneriat viitor cuprinzător și ambițios” între Uniunea Europeană și Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice și comerciale, cât și aspectele privind securitatea, apărarea și relațiile externe.
 
Liderii europeni au decis joi să acorde o prelungire suplimentară până la data de 31 octombrie a.c. Această prelungire va fi una flexibilă, astfel încât să permită, în situația în care Acordul de Retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic mai devreme, retragerea Marii Britanii din UE în prima zi calendaristică a lunii imediat următoare momentului ratificării.
 
Premierul britanic Theresa May ceruse o extindere a articolului 50 până la data de 30 iunie.
 
Sursa foto: presidency