KLAUS IOHANNIS a fost decorat cu medalia SF. GHEORGHE la DRESDA

Presedintele Klaus Iohannis a primit Medalia Sf. Gheorghe in cadrul unui eveniment organizat de Opera “Semper” din Dresda, “pentru angajamentul sau politic continuu in favoarea proiectului european si a valorilor sale”, informeaza Agerpres.

Administratia Prezidentiala a informat ca distinctia i-a fost conferita vineri. “Primesc aceasta Medalie in numele intregii Romanii si o dedic prieteniei romano-germane, pe care o pretuim foarte mult. Numele Medaliei care mi-a fost inmanata – Sfantul Gheorghe – poarta o simbolistica aparte. Pilda Sfantului Gheorghe trimite, in plan ideatic, la lupta pe care statele democratice o duc in contextul european si international actual complicat”, se arata in mesajul transmis organizatorilor de catre presedinte.

Seful statului a subliniat cu acest prilej, conform sursei citate, ca Europa trebuie sa arate lumii o fata politica mai determinata si mai angajata in solutionarea problemelor cu care se confrunta, pentru apararea fundamentelor proiectului european si ale democratiilor liberale.

“Astazi, mai mult ca oricand, trebuie sa asumam responsabilitatea acestei lupte. Datoram acest efort predecesorilor nostri, care au pus bazele comunitatii pasnice, libere si prospere care este Europa de astazi, dar si generatiilor urmatoare, care vor trai in lumea de maine. Europa inseamna democratie, pluralism, toleranta, diversitate. Uniunea Europeana inseamna libertate si responsabilitate! Toate acestea sunt atuuri, nu slabiciuni. (…) Solutia tine de noi toti si consta in angajarea pe calea solidaritatii si a unitatii, in mod pragmatic si credibil”, a adaugat Klaus Iohannis in mesajul sau.

Totodata, a aratat ca important este ca Uniunea Europeana sa-si pastreze, sincer si onest, valorile si principiile sale fundamentale si sa identifice cai concrete pentru a fi mai apropiata de cetatenii sai. “Cred ca acesta este un aspect esential pentru noi, toti europenii. Romania a demonstrat ca este un partener predictibil si de incredere, prin asumarea clara, atat a statutului sau de membru al UE, deplin angajat, cat si in ceea ce priveste responsabilitatile euro-atlantice de securitate si aparare comuna”, a evidentiat presedintele Klaus Iohannis in mesaj.

In mod traditional, mentioneaza Administratia Prezidentiala, in cadrul evenimentului cultural care s-a desfasurat la Dresda sunt omagiate o serie de personalitati remarcabile din domeniile politicii, culturii, sportului, social si al afacerilor prin oferirea Medaliei Sf. Gheorghe.

Printre personalitatile in domeniul politic carora le-a fost acordata aceasta distinctie se numara Christian Wulff, fost presedinte al Germaniei, Günther H. Oettinger, fost comisar european, José Manuel Barroso, fost presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost premier al Luxemburgului si actual presedinte al Comisiei Europene.

Sursa foto: presidency