KLAUS IOHANNIS a participat la CEREMONIA de COMEMORARE a victimelor HOLOCAUSTULUI

Presedintele Romaniei, KLAUS IOHANNIS, care a participat, joi, la CEREMONIA de COMEMORARE a victimelor HOLOCAUSTULUI, a declarat ca orice forma de rasism reprezinta un atac impotriva democratiei si ca sprijina infiintarea unui muzeu al evreilor la Bucuresti.

“Cu acest prilej aduc in numele statului roman un pios omagiu acestei tragedii a secolului XX. Cu minte eliberata de un trecut intunecat ii amintim pe cei care au cazut victime acestor politici rasiste si ii cinstim pe cei in viata. Holocaustul este unic si nu poate fi uitat. Drama evreilor si rromilor s-a produs in mijlocul societatii. In timpul comunismului nu li s-a spus aceasta parte, ororile erau doar ale inamicilor”, a declarat presedintele KLAUS IOHANNIS, citat de Administratia Prezidentiala.

In alocutiunea sa, KLAUS IOHANNIS a vorbit despre VICTIMELE HOLOCAUSTULUI si despre institutiile statului abilitate cu pastrarea memoriei acestui eveniment tragic din istorie.

“Acest loc (Memorialul Victimelor HOLOCAUSTULUI de la Bucuresti – n. red.) nu a fost ales intamplator, ci in inima Bucurestiului si in preajma unei institutii publice. Menirea sa este tocmai de a sublinia faptul ca drama evreilor si rromilor s-a produs in mijlocul societatii si de a accentua responsabilitatea statului roman in actiunile inumane savarsite, pe criterii etnice si de rasa, in anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

In timpul comunismului, romanilor li s-a ascuns insa aceasta parte a istoriei recente. Ororile erau doar ale inamicilor, iar responsabilitatea cadea aproape intotdeauna in sarcina acestora. Am fost asadar obligati sa invatam o istorie nesincera, nu sa descoperim si sa cunoastem adevarul cu toate fatetele sale”, a mai spus seful statului.

Potrivit acestuia, Romania a facut pasi importanti in privinta asumarii si memorializarii Holocaustului, iar faptul ca reprezentantii atator autoritati si organizatii sunt impreuna “este un semn ca solidaritatea in aceasta directie este una puternica si durabila”.

Sursa foto: presidency