KLAUS IOHANNIS a propus o solutie pentru a opri TINERII INTELIGENTI in ROMANIA

Presedintele KLAUS IOHANNIS a declarat, marti, in cadrul unei conferinte pe tema diasporei romanesti, ca o solutie pentru diminuarea fenomenului “brain drain” care afecteaza puternic tara noastra este recunoasterea diplomelor si echivalarea studiilor, insa acest lucru se poate face doar daca exista vointa necesara.

KLAUS IOHANNIS a mai aratat ca autoritatile romane au datoria de a face ca munca in afara tarii sa fie “o chestiune de alegere, nu de necesitate”. In ceea ce ii priveste pe romanii care aleg sa ramana in strainatate, “asigurarea conditiilor pentru exercitarea dreptului de vot” este esentiala.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: DORESC SA RELANSEZ EDUCATIA CA TEMA DE DEZBATERE NATIONALA

Presedintele KLAUS IOHANNIS a participat la conferinta “SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificam potentialul strategic al diasporei romanesti”.

Principalele declaratii ale lui KLAUS IOHANNIS:

Tin sa va multumesc pentru tot ceea ce faceti, pentru ca duceti cu voi peste tot performanta.

Administratia prezidentiala a inceput discutii cu alte institutii, iar eu m-am intalnit cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din mai multe state europene.

Avem acum si un consilier specializat care a trait mai multa vreme in strainatate si s-a intors acasa.

Obiectivul nostru pe termen lung este o relatie puternica a comunitatii romanesti si a autoritatilor cu dispora.

Tinta este de a valorifica potentialul diasporei romanesti ca punte de legatura cu alte state, dar si de a sti noi de acasa ce sa facem pentru diaspora.

Eforturile noastre vor fi un succes atunci cand munca in afara tarii va fi doar o chestiune de alegere, nu de necesitate.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS: 4000 DE UNITATI SCOLARE NU AU AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE. ESTE O RUSINE NATIONALA. PROPUN O REFORMA IN EDUCATIE

Trebuie sa gasim raspunsuri la 3 intrebari:

1. Cum transformam exodul creierelor, asa numitul “brain drain”, din pierdere in castig pe termen lung, cu alte cuvinte intr-un “brain gain”? Cum facem ca specialistii – medicii, profesorii, cercetatorii etc. – care pleaca din tara sa se si intoarca la un moment dat?

Stim ca dvs, initiatorii evenimentului de astazi, aveti un set de propuneri. Una dintre problemele care poate fi rapid rezolvata, daca exista vointa, este recunoasterea diplomelor, echivalarea lor.

2. Ce facem pentru romanii care aleg sa ramana in strainatate? Cum ii sprijinim sa isi pastreze identitatea?

Asigurarea conditiilor pentru exercitarea dreptului de vot al romanilor din disaspora este esentiala.

Partidele politice, dupa consultarile de la Cotroceni, s-au angajat sa introduca votul prin corespondenta. Sper ca pana la finalul acestei sesiuni parlamentare sa isi onoreze promisiunea.

3. Cum sprijinim si incurajam diaspora sa se transforme intr-o voce mai puternica a Romaniei in lume?

Romanii de peste granita sunt o sursa de inspiratie si un sprijin de care Romania are mare nevoie.

Sursa foto: presidency