Klaus Iohannis a sărit la gâtul politicienilor care au probleme cu legea! Șeful statului apără procurorii

Preşedintele Klaus Iohannis a profitat, miercuri, de prezența la bilanțul Ministerului Public pe 2017 și a lansat un atac dur la adresa politicienilor care sunt certați cu legea.

Totodată, Iohannis a făcut scut în fața procurorilor și a lăudat activitatea acestora. Şeful statului a susţinut că politicul încearcă controlarea procurorilor prin interpretarea unui anumit articol din Constituţie şi califică acest gest drept inacceptabil.

“Vă felicit pentru activitatea derulată cu succes în anul care s-a scurs. Ministerul Public are un rol constitutional foarte bine definit. Procurorul este un reprezentant al integritatii generale ale societatii si un aparator al ordinii de drept şi al drepturilor cetatenilor. Alăturarea acestor atribuţii nu este întâmplătoare. Imparţialitatea, integritatea şi profesionalismul procurorului il fac pe acesta responsabil de corecta şi completa rezolvare a dosarelor.

A devenit un obicei in Romania să se dezbată intens statutul procurorului. In aceste discutii se invoca frecvent articolul din Constitutie care stabileste ca activitatea procurorilor se desfasoara sub autoritatea Ministrului Justitiei. Vreau sa fiu clar aici: Sintagma e “sub autoritatea ministrului justitiei” si in niciun caz “in subordinea ministrului justitiei”. Se face in mod deliberat o confuzie intre aceste doua sensuri, pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor. E doar o incercare de a slabi independenta procurorilor si de a legitima supunerea lor sub politic, fapt inacceptabil.

Trebuie găsite soluții pentru reducerea numărului de dosare. România are nevoie să dezvolte politici publice și o legislație care sa puna accent pe fenomenul de prevenire a incalcarii legii penale. Românii nu își doresc ca infractorii să facă legea și magistrații să fie subordonați politicului. Societatea a inteles ca o Romanie moderna nu poate fi cladita pe nisipuri miscatoare. Justitia este un serviciu public iar cetatenii au asteptari mari de la magistrati. Va asigur ca voi ramane un sustinator ferm al unei justitii independente”, a declarat Klaus Iohannis.

 „Observăm o tot mai mare grijă față de soarta unor inculpați și condamnați penali. Se încearcă în mod fals acreditarea ideii că procurorii sunt inamicii societăţii. Dimpotrivă, sunt de aceeaşi parte a baricadei cu cei care vor să aplice legea. Să fim bine înţeleşi – Consituţia României nu face referire la dreptul la linişte al celor care încalcă legea. Nimeni nu este mai presus de lege, cetăţenii sunt egali în faţa legii. Fără privilegii sau discriminări. Magistraţii sunt cei chemaţi să se asigure că aceste principii se aplică”, a declarat Iohannis.

El a mai spus că este obligatorie existenţa unui cadru normativ clar şi predictibil, astfel încât magistraţii să nu fie supuşi unor comenzi din partea unei majorităţi politice.

“Înfăptuirea unei justiţii drepte, nevoia de locuri de detenţie sunt de necontestat şi ţin de respectarea unor drepturi umane fundamentale. din păcate, acum nu se discută despre chestiuni de fond, ci se încearcă intimidarea celor care încalcă legea. Este cu atât mai important ca magistraţii să nu uite rolul esenţial pe care îl au inclusiv ca reper de moralitate în societatea româneaască. Dacă există erori, ele trebuie corectate, dacă se fac greşeli, cei responsabili trebuie traşi la răspundere, acolo unde se constată abuzuri, trebuie sancţiuni”, a conchis preşedintele.

Sursa foto: presidency