KLAUS IOHANNIS a sustinut o declaratie de presa la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, vineri, o declaratie de presa la finalul reuniunii Consiliului European ce are loc la Bruxelles, informeaza Administratia Prezidentiala.

Declaratia de presa a presedintelui Klaus Iohannis:

– Au fost teme extrem de importante: securitatea europeana, gestionarea migratiei, schimbari climatice etc.

– Apararea europeana. Sunt cateva chestiuni care ne intereseaza foarte mult. In cadrul reuninii, am aprobat lansarea PESCO – o colaborare structurata in domeniul apararii. 

– Doua remarci: s-a vorbit despre un fond de aparare, dar nu vorbim de un fond destinat achizitiei de armameent sau echipamente, ci destinat cecetarii si coordonarii 

– A doua: temele nu vin in conflict cu ce facem in NATO. Sunt chestiuni care nu tin de domeniile de care se ocupa NATO, sunt legate de coordonare si economie, in special industria de parare. Pentru noi, care avem industrie de aparare, fondul e important si vrem sa fim parte a proiectului.

– Sanctiunile pentru Rusia pentru ocuparea Crimeei. Ati auzit diverse opinii, dar nu s-a discutat in contradictoriu, toti am fost de acord ca trebuie prelungite. Unii participanti au vrut sa intre in diverse abordari, dar nu s-a pus problema coeziunii.

– Am discutat la finalul sedintei de ieri despre Brexit. Am fost informati despre pornirea negocierilor. Dna. May ne-a informat despre o abordare din partea UK. In ansamblu, lucrurile deocamdata suna bine si sper sa avem rezultate destul de concrete pana in toamna pe prima faza de negociere. 

-Am agreat cu UK ca e nevoie de o aborare secventiala: intai se discuta teme legate de cetateni, bani si Irlanda. Apoi se trece la teme despre colaborarea pe viitor, dupa iesirea Marii Britanii.

Sursa foto: presidency