KLAUS IOHANNIS a vorbit despre urmatorul PREMIER: Cine NU va fi DESEMNAT

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie va desemna ca premier o persoana competenta si care va reusi sa se bucure de sustinerea unei majoritati, dar a exclus ferm posibilitatea ca viitorul sef al Guvernului sa fie cineva care este urmarit penal sau a primit o condamnare.

Seful statului nu l-a mentionat explicit pe Liviu Dragnea, insa din declaratiile sale a reiesit clar ca liderul PSD nu va fi nominalizat premier chiar daca PSD va castiga alegerile si va reusi sa formeze o majoritate parlamentara impreuna cu alte partide. Liviu Dragnea a fost condamnat in dosarul Referendumul la doi ani de inchisoare cu suspendare, iar in prezent este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual, intr-un dosar in care este inculpata si fosta sa sotie, Bombonica Prodana.

Dragnea a fost mentionat de mai multi social-democrati drept “cel mai potrivit sa fie premier”. Cea mai recenta declaratie, facuta la ultima sedinta a Comitetului Executiv al PSD, a fost facuta de Gabriela Firea, primarul Capitalei. Intrebat de jurnalisti, la finalul primei sedinte a Comisiei prezidentiale pentru proiectul de tara, daca il va nominaliza pe Dacian Ciolos ca premier, dupa alegeri, in cazul in care va fi sustinut de o majoritate, Klaus Iohannis a raspuns: “Cu siguranta voi desemna o persoana tinand cont de prerogativele constitutionale ale presedintelui”.

“Nominalizez o persoana care dupa parerea mea intruneste o majoritate in Parlament si e competenta pentru a conduce Guvernul Romaniei. Ar fi absurd sa desemnez pe cineva care nu intruneste o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice, pica Guvernul in Parlament, mai pica o data… Aceste jocuri nu le veti gasi la mine. Desemnarea va fi extrem de serioasa”, a declarat presedintele Iohannis.

De asemenea, intrebat daca desemnarea va tine cont si de anumite criterii de integritate, seful statului a spus ca acest lucru este “evident”. “In niciun caz nu voi desemna o persoana urmarita penal, condamnata penal sau care are probleme de integritate de alta natura. Am mai spus, clasa politica trebuie sa se reformeze, sa avem politicieni curati. Acest criteriu va fi criteriul eliminatoriu: indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o peroana urmarita penal sau condamnata penal”, a subliniat inca o data presedintele Iohannis.

Sursa foto: presidency