Klaus Iohannis: „Această remaniere guvernamentală e un fel de farsă. Nu o accept aşa cum a fost propusă”! Reacția PSD

Klaus Iohannis iese la rampă, în scandalul numirii miniştrilor. Preşedintele a refuzat remanierea guevernamentală. Acesta susține că va lua act de demisiile celor trei miniștri – Tudorel Toader, Rovana Plumb și Natalia Intotero – doar după ce va ști ce persoane vor prelua aceste portofolii.

Update: Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marți că, după ce președintele Iohannis a refuzat remanierea guvernamentală, cea mai rapidă variantă este restructurarea.

“Înțeleg că s-a modificat cumva Constituția și există un drept de veto al președintelui de a alege dacă dacă demisiile.. În primul rând trebuia să ia act de demisii și pasul doi, dacă ne uităm în deciziile Curții, acolo putea să hotărască pe condiții de legalitate. Putea stabili dacă unul din cei trei colegi ai mei nu îndeplinesc condițiile de legalitate.

Cred că decizia partidului o vom hotărî împreună și cu colegii de coaliție. Cred că cea mai rapidă soluție în acest moment este soluția restructurării. În acest fel vom demonstra președintelui cât și Opoziției că avem o majoritate consolidată. Pentru restructurare ne trebuie 233 de voturi. Din câte știu eu, coalitia are peste 240 de voturi”, a declarat Florin Iordache.

Știre inițială

„Am analizat situația și după părerea mea e un fel de farsă (remanierea – n.red.)”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni. „Nu are absolut nimic de-a face cu îmbunătățirea actului de guvernare, nu are nici o treabă cu agenda românilor, este cauzată de o răfuială din interiorul PSD”, a adăugat el.

 „Avem cele trei demisii și la un moment dat evident că aceste trei persoane vor pleca. Cele trei propuneri făcute pentru a înlocui sunt propuneri cu care nu sunt de acord!”, a mai spus Iohannis. Potrivit președintelui, sunt persoane nepotrivite.

„Nu accept această remaniere așa cum a fost propusă”, a precizat președintele.

„Am avut o discuție telefonică cu doamna premier și am rugat-o fie să vină cu alte propuneri pentru cele trei portofolii, fie cu propuneri pentru miniștri interimari până când PSD vine cu propuneri acceptabile. A spus că se va gândi și va veni cu o soluție. Nu am discutat de niciun termen(…). Nu iau act de aceste demisii până nu știu ce persoane vor prelua portofoliile”, a încheiat președintele.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis, miercuri, 17 aprilie, preşedintelui Klaus Iohannis, propunerile de numire a noilor miniştri de la Justiţie, Fonduri Europene şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, premierul a transmis către Administraţia Prezidenţială propunerea de revocare a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi demisiile ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero.

Pentru Ministerul Justiţiei a fost propus deputatul Eugen Nicolicea, pentru Ministerul Fondurilor Europene – deputata Oana Florea, iar pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.

Sursa foto: presidency