Klaus Iohannis amenință PSD: Retrimit legile Justiţiei la CCR şi la Comisia de la Veneţia

Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că retrimite legile justiţiei la CCR şi va trimite întregul pachet la Comisia de la Veneţia. “Nu putem să asistăm pasiv la rescrierea din mers a Constituţiei”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a decis să retrimită la Curtea Constituţională întregul pachet de legi ale justiţiei şi să sesiseze Comisia de la Veneţia, în contextul în care trei legi “nu sunt deplin adecvate standardelor constituţionale şi nici regulilor europene”. “După ce CCR se va exprima voi face o analiză şi voi decide atunci dacă se va impune o nouă reexamniare”, a completat preşedintele.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

În campania electorală, PSD a îmbrobodit poporul cu un program numai lapte şi miere, au câştigat alegerile şi au ajuns la guvernare. A urmat cu totul altceva: a început asaltul asupra justiţiei.

La începutul lui 2017, a apărut infama OUG 13. Am reuşit s-o oprim împreună, sute de mii de români au protestat în stradă. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea legilor.

Vedem o procedură originală, o grabă lipsită de orice justificare, un mod autoritar în care s-a desfăşurat dezbarerea parlamentară. Toate astea au determinat la foarte multă neîncredere în societate. Reforma justiţiei e contestată de asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi teze ale partenerilor externi. Nu putem să asistăm pasiv la rescriarea din mers a Constituţiei.

Preşedintele a mai spus că ele trei legi ale Justiţiei nu sunt deplin adecvate standardelor constituţionale şi nici regulilor europene. Noile reguli pot avea consecințe asupra instanțelor cu riscul de a bloca actul de justiție. Sunt create noi structuri menite să îi intimideze pe magistrați.

În mod evident, în forma în care se prezintă acum pachetul de legi nu corespunde exigențelor statului de drept și nici așteptărilor românilor. Pachetul legislativ nu corespunde exigenţelor unui stat de drept şi democratic şi nici aşteptărilor românilor. Am decis ca atare să trimit întregul pachet de legi înapoi la Curtea Constituţională şi să sesisez Comisia de la Veneţia. După ce CCR se va exprima voi face o analiză şi voi decide atunci dacă se va impune o nouă reexamniare, a conchis preşedintele.

Sursa foto: presidency