KLAUS IOHANNIS ASTEAPTA, luni, PARTIDELE POLITICE la CONSULTARI pe tema REFORMEI ELECTORALE

PRESEDINTELE ROMANIEI, KLAUS IOHANNIS, PROGRES, PARLAMENT, LEGISLATIE, VOT PRIN CORESPONDENTA, MOTIUNE DE CENZURA, DISCUTII, PARTIDE POLITICE, PNL

Presedintele KLAUS IOHANNIS va incepe, luni, la Palatul Cotroceni, a treia serie de consultari cu partidele pe tema reformei electorale si a stadiului acestui pachet de legi in Parlament, alte subiecte de discutie fiind blocarea cererilor justitiei de catre Legislativ si votul pentru diaspora.

Administratia Prezidentiala a anuntat ca cea de-a treia serie de consultari presedinte-partide va viza “stadiul legislatiei electorale, inclusiv cel al reglementarilor necesare asigurarii dreptului de vot al romanilor care traiesc in afara granitelor”.

De asemenea, pe agenda intalnirilor se vor mai afla “discutii referitoare la procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului, precum si alte teme de interes public”.

Discutiile de la Palatul Cotroceni vor avea loc intre orele 10.00 si 17.00. La fel ca la precedentele consultari, este posibil ca, la finalul discutiilor cu partidele, presedintele Klaus Iohannis sa sustina o declaratie de presa.

Programul consultarilor incepe la ora 10.00, cand vor intra la discutii reprezentantii Partidul Social Democrat, la ora 11.00 vor intra cei ai Partidul National Liberal, iar la ora 12.00 este programata Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: La CONSULTARILE cu presedintele KLAUS IOHANNIS discutam despre REFORMA ELECTORALA

La ora 15.00, seful statului va avea consultari cu Partidul Conservator, la ora 16.00 cu Uniunea Democrata Maghiara din Romania, iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al Minoritatilor Nationale.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca mandatul social-democratilor la consultarile de luni de la Palatul Cotroceni va viza “reforma electorala”, un sistem care sa asigure la alegeri votul tuturor cetatenilor “din afara tarii si din tara”.

Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la iesirea de la congresul UDMR, cu ce mandat se va prezenta PSD la consultarile de luni de la Cotroceni, Victor Ponta a raspuns:”Reforma electorala, asa cum am stabilit. Asta inseamna un alt sistem pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile locale si pentru asigurarea votului tuturor cetatenilor si din afara tarii si din tara”.

Copresedintele PNL, Alina Gorghiu a declarat, duminica ca mandatul PNL in consultarile cu presedintele Klaus Iohannis va fi axat pe sustinerea unei legislatii electorale imbunatatite, liberalii pledand pentru adoptarea si publicarea in MO a legii privind alegerile locale in mai.

Potrivit Alinei Gorghiu, pe tema legislatiei electorale, un obiectiv foarte important, din punctul de vedere al PNL, este introducerea votului prin corespondenta pentru diaspora.

PNL si-a asumat sustinerea cerintei romanilor din strainatate de a putea vota mai usor si a depus deja un proiect de lege in acest sens. Asteptam de la PSD un raspuns clar in aceasta materie, astfel
incat la alegerile parlamentare din 2016 sa avem deja votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate”, a precizat Gorghiu.

Alina Gorghiu a anuntat ca liberalii vor sustine la consultarile de la Cotroceni adoptarea rapida a legislatiei privind alegerile locale, pentru ca noua legislatie sa fie deja publicata in Monitorul Oficial pana la sfarsitul lunii mai.

CITESTE SI: GORGHIU se pregateste pentru CONSULTARILE de la CONTROCENI. PRINCIPALELE SUBIECTE

Chiar daca PSD are pareri si interese diferite, noi consideram ca revenirea la votul in doua tururi pentru primari ar fi optiunea cea mai potrivita si modificarea cea mai importanta care s-ar putea aduce pentru alegerile locale. Sustinem in acelasi timp rediscutarea proiectului de lege privind finantarea partidelor politice si a campaniei electorale in sensul observatiilor formulate de presedintele Iohannis. E important sa adoptam acest proiect de lege in aceasta sesiune parlamentara”, a aratat ea.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat, vineri, ca Uniunea va avea ca mandat la consultarile de la Palatul Cotroceni o legislatie electorala care asigura reprezentare proportionala, primari alesi dintr-un singur tur de scrutin si un prag electoral de 3% la alegerile locale.

Kelemen Hunor a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, ca el va conduce delegatia Uniunii la consultarile de la Palatul Cotroceni, din care vor mai face parte liderii grupurilor parlamentare ale Uniunii, presedintele CRU, precum si alte persoane.

Eu voi conduce delegatia UDMR, componenta o vom stabili pana luni, dar liderii grupurilor parlamentare vor fi acolo, va fi presedintele CRU, dar si alti colegi. Mandatul va fi foarte clar, vrem o legislatie electorala care asigura o reprezentare proportionala, primari alesi dintr-un singur tur de scrutin si vom propune prag electoral de 3% pentru alegerile locale. Pentru parlamentare sustinem ideea revenirii pe liste judetene, dar repartizarea mandatelor sa fie pe un sistem care asigura reprezentare proportionala. Votul pentru diaspora, da, cu niste reglementari foarte stricte, asa cum fac si altii, exista niste criterii, cu inregistrarea prealabila a celor care vor sa mearga la vot. Nu trebuie sa fie niciun cetatean care vrea sa mearga la vot si nu aiba aceasta posibilitate“, a spus Kelemen.

Seful statului anunta intentia de a chema partidele parlamentarem din nou, la consultari, in conferinta de bilant pe care a sustinut-o la Palatul Cotroceni, la implinirea a 100 de zile de mandat prezidential. Ulterior, Iohannis scria pe Facebook: ”Dupa sarbatorile de Pasti, voi relua consultarile cu partidele politice si vom evalua cat s-a realizat din calendarul actiunilor stabilite la inceputul sesiunii parlamentare.

Aceasta este cea de-a treia runda de consultari pe care presedintele Klaus Iohannis o organizeaza, cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului, in decembrie 2014.

Sursa foto www.ziuanews.ro