KLAUS IOHANNIS: Ca viitor presedinte voi fi GARANTUL consolidarii Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA

Presedintele Partidului National Liberal (PNL), KLAUS IOHANNIS, sustine ca, in calitate de viitor presedinte al Romaniei, va fi GARANTUL consolidarii Parteneriatului Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii si al respectarii tuturor angajamentelor asumate de tara noastra atat in plan bilateral, cat si ca membru al NATO.

“Acest sfarsit de saptamana ne ofera prilejul de a marca un moment deosebit de important al politicii noastre externe si de securitate, si ma refer la implinirea a trei ani de la adoptarea, la cel mai inalt nivel, la Washington D.C, a «Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii», respectiv de la semnarea «Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania». Este si un moment de bilant al relatiei cu cel mai puternic aliat al Romaniei in planul securitatii nationale, relatie care s-a dezvoltat dinamic odata cu Parteneriatul Strategic intre Romania si Statele Unite ale Americii, lansat in anul 1997, cu ocazia vizitei la Bucuresti a presedintelui american William J. Clinton. Cred cu tarie ca acest parteneriat strategic, alaturi de calitatea de membru al NATO si al Uniunii Europene, reprezinta, pentru Romania, elementul fundamental al politicii noastre externe si al strategiei de stat in domeniul securitatii”, afirma Iohannis intr-un comunicat de presa.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Nu s-a mai intamplat pana acum sa inceapa clasa intai fara MANUALE

El subliniaza ca excelenta cooperare in plan militar si la nivelul serviciilor de informatii a reprezentat si un factor de modernizare pentru structurile din sistemul de securitate nationala si o oportunitate pentru cresterea nivelului de performanta.

“Umar la umar, militarii romani si americani au aparat si apara impreuna valorile lumii democratice, efort care nu de putine ori a fost marcat si de pierderi umane. Tuturor celor care au slujit sub drapel alaturi de prietenii nostri americani le multumesc si le sunt profund recunoscator. In contextul actual, cand ne confruntam cu provocari in domeniul securitatii cum nu s-au mai inregistrat pe continent de la Razboiul Rece, Estul Europei si Romania au nevoie de mesaje ferme din partea SUA care sa reitereze mentinerea garantiilor de securitate pentru aliatii din aceasta parte a Europei. Salut faptul ca Statele Unite ale Americii arata ferm si clar ca nu-si parasesc aliatii din zona, ca sunt implicate acum mai mult ca oricand in a demonstra, impreuna cu celelalte state NATO, ca spiritul Articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic este la fel de puternic, ca nimeni nu poate reinvia politica sferelor de influenta sau redesena granite. Tocmai de aceea, pentru Romania deciziile recentului summit NATO din Marea Britanie, la care SUA au avut o contributie decisiva, sunt atat de importante”, a adaugat Iohannis.

Citeste si: IOHANNIS: VICTOR PONTA s-a transformat dintr-o tanara SPERANTA intr-o tanara DEZAMAGIRE

Presedintele PNL, candidat la alegerile prezidentiale din luna noiembrie, mentioneaza ca “dimensiunea militara si politica a parteneriatului nostru strategic cu SUA este excelenta, iar dimensiunea economica trebuie sa devina la fel de dinamica”.

“Nu putem insa atinge acest obiectiv decat daca Romania va avea un stat de drept puternic. Intre mediul favorabil investitiilor si statul de drept exista o legatura foarte stransa. Este nevoie sa avem institutii puternice care sa lupte impotriva coruptiei, pentru a arata investitorilor ca statul de drept functioneaza”, arata KLAUS IOHANNIS.