KLAUS IOHANNIS cere reexaminarea legii pentru acceptarea jurisdictiei obligatorii a Curtii Internationale de Justitie

PRESEDINTELE ROMANIEI, KLAUS IOHANNIS, MENTINERE, INCREDERE, ICCJ, DNA, ACUZATII, GRESEALA, PERSOANE, CONDUCEREA SISTEMULUI JUDICIAR, SPETA, CALIN POPESCU TARICEANU, JUSTITIE, SCRISOARE

Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni cererea de reexaminare asupra Legii pentru acceptarea jurisdictiei obligatorii a Curtii Internationale de Justitie, pe motiv ca nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative.

In cererea transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, seful statului arata ca legea are ca obiect de reglementare recunoasterea de catre Romania, printr-o declaratie, a jurisdictiei Curtii Internationale de Justitie ca obligatorie si fara acord special, in relatia cu orice alt stat care accepta aceeasi obligatie, adica sub conditie de reciprocitate, in legatura cu orice diferend referitor la fapte sau situatii aparute dupa data formularii declaratiei, fiind exceptate de la aceste dispozitii unele diferende expres stabilite.

CITESTE SI: IOHANNIS a transmis un mesaj la un an distanta de la evenimentele din piata EUROMAIDAN din Kiev

El indica faptul ca articolul 4 din legea supusa reexaminarii prevede ca Guvernul Romaniei poate decide, prin hotarare, asupra modificarii sau retragerii declaratiei, cu informarea Parlamentului.

“Aceasta dispozitie poate conduce la interpretarea potrivit careia Guvernul, printr-un act cu forta juridica inferioara legii, respectiv printr-o hotarare, poate sa modifice sau sa lipseasca de obiect aceasta lege. Astfel, nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative, prevazut la Art. 1 alin. (5) din Constitutie, republicata, precum si normele de tehnica legislativa — reglementate prin Legea nr. 24/2000 — potrivit carora modificarea unui act normativ poate fi dispusa prin acte normative ulterioare de acelasi nivel sau de nivel superior”, se arata in cererea de reexaminare.

Presedintele Iohannis mai arata ca, prin acest text de lege, Guvernului i se ofera prerogativa de a modifica un act legislativ emis de puterea legiuitoare, cu conditia informarii Parlamentului.

CITESTE SI: Klaus Iohannis va efectua o vizita in Germania, unde se va intalnit cu Angela Merkel 

“Invederam faptul ca, potrivit dispozitiilor din Constitutia Romaniei, hotararile Guvernului se emit pentru organizarea executarii legii. Asadar, Guvernul poate sa aplice aceasta declaratie prevazuta prin prezenta lege sau sa interpreteze aplicarea declaratiei la cazuri sau diferende concrete, daca este cazul. Astfel, in ipoteza in care Guvernul, prin intermediul unei hotarari, va dori sa modifice sau chiar sa retraga aceasta declaratie, acest lucru il va putea face numai cu informarea Parlamentului. In acest caz, Parlamentul, ca unica autoritate legiuitoare, este autoritatea competenta sa decida anularea acestei prerogative/posibilitati data prin lege Guvernului, prin intermediul unei modificari legislative”, precizeaza Iohannis.

Sursa foto: jurnalul.ro