KLAUS IOHANNIS cere REEXAMINAREA Legii privind conferirea titlului de “Erou al Natiunii Romane” lui AVRAM IANCU

Presedintele KLAUS IOHANNIS a transmis miercuri presedintelui Senatului, CALIN POPESCU-TARICEANU, o cerere de REEXAMINARE a Legii pentru conferirea titlului de “Erou al Natiunii Romane” lui AVRAM IANCU, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Conform sursei citate, seful statului atrage atentia in motivarea cererii sale ca dispozitiile Art. 94 lit. a), coroborate cu cele ale Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, “stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege”.

“Cu respectul cuvenit pentru tot ce a reprezentat Avram Iancu pentru natiunea romana, consideram ca, atat pentru cinstirea memoriei acestui mare erou, cat si pentru realizarea intr-o modalitate adecvata tehnic-legislativ a intentiei avute in vedere de legiuitor, se impune reexaminarea de catre Parlament a legii mentionate”, se arata in scrisoarea transmisa presedintelui Senatului.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS cere reexaminarea legii pentru acceptarea jurisdictiei obligatorii a Curtii Internationale de Justitie

“Prin definitie, legea, ca act juridic de putere, al carei continut este determinat de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relatii sociale si de specificul acestuia, este expresia exclusiva a vointei legiuitorului. Astfel, in conformitate cu prevederile constitutionale referitoare la lege ca act al Parlamentului si avand in vedere si jurisprudenta constanta a Curtii Constitutionale din 2005 si pana in prezent (Decizia nr. 600/2005, Decizia nr. 970/2007, Decizia nr. 494/2013), chiar in absenta unei prevederi prohibitive exprese, este de principiu ca legea are, de regula, caracter normativ, natura primara a reglementarilor pe care le contine fiind insa uneori dificil de conciliat cu aplicarea acestora la un caz sau la cazuri individuale. Asadar, consideram ca recunostinta si respectul pe care le impun o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic, si cu atat mai putin politic, in argumente de natura sa impuna si sa justifice instituirea unui regim juridic intuitu personae, consacrat prin lege intrucat, intr-o asemenea situatie, legea si-ar pierde ratiunea, ea fiind conceputa nu pentru a fi aplicata unui numar nedeterminat de cazuri concrete, in functie de incadrarea lor in ipoteza normei, ci, de plano, intr-un singur caz prestabilit fara echivoc”, se mai arata in text.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS a promulgat LEGEA privind reducerea taxei pe constructii speciale la 1%

“O reglementare in scopul cinstirii memoriei si in semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identitatii si a drepturilor nationale poate fi insa adoptata de catre Parlament, insa aceasta impune o abordare diferita sub aspect tehnic-legislativ, care sa aiba in vedere insa rolul Parlamentului in ansamblul autoritatilor publice, dar si locul legii, ca act al Parlamentului, in sistemul juridic roman. In acest sens, consideram ca, pentru a-i onora pe cei care au contribuit la afirmarea valorilor nationale, Parlamentul este in drept sa instituie, cu caracter normativ, prin lege, titlul de „Erou al Natiunii Romane”, stabilind totodata si procedura de acordare a acestuia, precum si modalitatea de atestare a acordarii titlului (brevet sau placheta, care sa aiba caracter de insemn). De asemenea, prin lege, Parlamentul ar putea reglementa atributia celor doua Camere de a face propuneri, prin hotarare, cu privire la personalitatile carora ar urma sa li se confere, in concret, acest titlu. Fata de continutul normativ al articolului unic al Legii pentru conferirea titlului de «Erou al Natiunii Romane» lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc, potrivit caruia acest titlu se confera prin efectul legii, urmeaza sa aveti in vedere si incidenta dispozitiilor Art. 94 lit. a) coroborate cu cele ale Art. 100 din Constitutia Romaniei republicata, care stipuleaza prerogativa exclusiva a Presedintelui Romaniei de a conferi titluri de onoare, prin decret contrasemnat de catre Prim-ministru, si nu Parlamentului, prin lege. Avand in vedere necesitatea clarificarii aspectelor de mai sus si tinand cont de competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru conferirea titlului onorific de «Erou al Natiunii Romane» lui Avram Iancu, pentru viata inchinata si jertfita spre propasirea neamului romanesc”, se mai spune in scrisoare.

Sursa foto: evz.ro